Σε αρνητικό ρεκόρ το δολάριο,τα βλέμματα στην G-20

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ βυθίστηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν στις πιέσεις Ευρώπης και Ιαπωνίας για χαλιναγώγηση της πτώσης κατά τη σύνοδο της G-20. Αποφασισμένες να μειώσουν τα ελλείμματα οι ΗΠΑ.

Σε αρνητικό ρεκόρ βυθίστηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα κατορθώσουν να πείσουν τις ΗΠΑ να χαλιναγωγήσει την πτώση του εθνικού νομίσματος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο τέλος της εβδομάδας στο Βερολίνο.

Το δολάριο βυθίστηκε επίσης σε χαμηλό επτά μηνών έναντι του γεν, καθώς φημολογείται ότι η Ιαπωνία θα αποφύγει να προχωρήσει σε πωλήσεις του εθνικού νομίσματος στο βαθμό που το είχε κάνει στο α’ τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι το ”πράσινο νόμισμα” βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών έναντι του γουόν Ν. Κορέας, μετά τη δήλωση του Κορεάτη υπουργού Οικονομικών ότι δεν έχει συγκεκριμένο στόχο για τις ισοτιμίες, που περιορίζει την προοπτική να παραγγείλει πωλήσεις του εθνικού νομίσματος.

Κατά τους αναλυτές, το υπουργείο θα αποφύγει τις πωλήσεις γουόν επειδή το δολάριο υποχωρεί έναντι και των νομισμάτων της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας, περιορίζοντας την ανταγωνιστική ζημιά των νοτιοκορεάτικων εξαγωγών.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει 4,3% έναντι του ευρώ και 5% έναντι του γεν τον τελευταίο μήνα. Βυθίστηκε στις ασιατικές συναλλαγές μέχρι τα 1,3065 έναντι του ευρώ, έχοντας κλείσει στη Νέα Υόρκη χθες στα 1,3032 δολ. ανά ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow άφησε χθες να εννοηθεί ότι δεν θα υποστηρίξει καμία συμφωνία ανάσχεσης της πτώσης του δολαρίου, εν όψει τις συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20, η οποία ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Ευρωπαίοι και Ιάπωνες αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Joaquin Almunia και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Sadakazu Tanigaki, έχουν δηλώσει ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στην G-20 συμμετέχουν η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών κρατών (G7) και οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ θα παραστούν και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τους αναλυτές, η αμερικανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τη διολίσθηση του δολαρίου, που καθιστά ελκυστικότερες τις αμερικανικές εξαγωγές και συμβάλλει στη συρρίκνωση των δίδυμων ελλειμμάτων της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο J.Snow επιβεβαίωσε αυτή τη θέση δηλώνοντας χθες ότι ο Λευκός Οίκος θα επιδιώξει τη μείωση των ελλειμμάτων.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα των ”Financial Times”, ο πρόεδρος George W. Bush δέχτηκε σε ιδιωτική συνάντηση στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα τους επικεφαλής ορισμένων κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει σε συρρίκνωση το έλλειμμα στο εμπορικό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v