Εμπνέει κέρδη ευρωαγορών η πτώση του πετρελαίου

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου εμπνέει ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργοβόρους κλάδους όπως οι εταιρίες μεταφορών και οι φαρμακοβιομηχανίες να αποκομίζουν τα περισσότερα κέρδη. Στην συνεδρίαση της Fed στραμμένο το ενδιαφέρον.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων εμπνέει ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργοβόρους κλάδους όπως οι εταιρίες μεταφορών και οι φαρμακοβιομηχανίες να αποκομίζουν τα περισσότερα κέρδη.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η μείωση του κόστους καυσίμων δημιουργεί ”διαθέσεις” ανόδου στα χρηματιστήρια, αλλά πάντως, σήμερα τουλάχιστον, οι όγκοι των συναλλαγών παραμένουν νωθροί καθώς αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών περιμένει ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες στο 2% και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Αλαν Γκρηνσπαν, προκειμένου να βγουν κάποια συμπεράσματα για την μελλοντική πιστωτική πολιτική στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,42% στις 4.737 μονάδες, ενώ ο DAX κερδίζει 0,58% στις 4.088 μονάδες έχοντας κατακτήσει το κρίσιμο επίπεδο αντίστασης των 4.078 μονάδων. Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,44% στις 3.786 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει η Arcelor οδηγώντας υψηλότερα όλο τον κλάδο πρώτων υλών, μετά την πρόβλεψη της Deutsche Bank ότι ο όμιλος θα ευνοηθεί από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Θετικά αντιδρούν Total, Cable & Wireless και Buhrmann στην ανακοίνωση κερδών τριμήνου που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Με κέρδη κινείται η μετοχή της Commerzbank στην αναβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της από UBS και JPMorgan Chase.

Οι προθεσμιακές αγορές της Wall Street προοιωνίζουν μικτό άνοιγμα για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται στην συνεδρίαση της Fed.

Η ημέρα είναι πλούσια και σε στατιστικές ανακοινώσεις, καθώς αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα και τα επιδόματα ανεργίας αλλά και για τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές, βάση δημοσκόπησης του πρακτορείου Bloomberg, περιμένουν ότι το εμπορικό έλλειμμα Σεπτεμβρίου παρέμεινε στα 54 δισ. δολάρια, ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς στις 337.000 κατά την εβδομάδα έως τις 7 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v