Μεγάλη πτώση στις τιμές πετρελαίου περιμένει η ΙΕΑ

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ”έπιασαν οροφή” στο ρεκόρ του Οκτωβρίου, καθώς ο OPEC και οι ανεξάρτητοι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν αυξήσει την προσφορά, ενώ παράλληλα οι υψηλές τιμές αποτρέπουν τη ζήτηση, ανακοίνωσε η ΙΕΑ.

Μεγάλη πτώση στις τιμές πετρελαίου περιμένει η ΙΕΑ
Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ”έπιασαν οροφή” όταν έφτασαν στο ρεκόρ του Οκτωβρίου και θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, καθώς ο OPEC και οι ανεξάρτητοι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν αυξήσει την προσφορά, ενώ παράλληλα οι υψηλές τιμές αποτρέπουν τη ζήτηση, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση της πετρελαϊκής υπηρεσίας, η διεθνής προσφορά αυξήθηκε κατά 890.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, στα 84,6 εκατ. βαρέλια, καθώς αποκαταστάθηκε η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού, που είχε πληγεί από τους τυφώνες.

Επιπλέον, η παραμονή των τιμών κοντά στα 50 δολάρια ανά βαρέλι αποτρέπει την κατανάλωση, ενώ παράλληλα τα αποθέματα της ενεργοβόρου Κίνας σε άνθρακα και άλλες καύσιμες ύλες αυξάνονται.

”Οι πετρελαϊκές αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να υποχωρούν καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα,” αναφέρει η International Energy Agency στο μηνιαίο δελτίο.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα μέχρι τα 55,67 δολάρια ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών και πλέον.

”Οι τιμές, ακόμη και κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές”, τόνισε κορυφαίο στέλεχος του οργανισμού μια μέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

”Η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης. Οι τιμές αναμένουμε να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο. Δεν γνωρίζω πόσο ακριβώς, αλλά πάντως πολύ περισσότερο”, υπογράμμισε ο Claude Mandil σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v