Μικτή εικόνα από εταιρικά κέρδη στις ευρωαγορές

Μικτή είναι η εικόνα των ευρωαγορών, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την αυριανή συνεδρίαση της αμερικανικής Fed και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μεμονωμένες επιχειρηματικές ανακοινώσεις.

Μικτή είναι η εικόνα των ευρωαγορών, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την αυριανή συνεδρίαση της αμερικανικής Fed και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μεμονωμένες επιχειρηματικές ανακοινώσεις.

Πιέσεις υφίσταται η αγορά της Φρανκφούρτης, μετά την προειδοποίηση της κοινωφελούς RWE ότι τα κέρδη στο σύνολο του έτους θα είναι μειωμένα εξαιτίας νέων ρυθμίσεων στην εθνική αγορά. Η ανταγωνιστική της RWE, E.ON, ακολουθεί επίσης με πτώση και οι αναλυτές δηλώνουν ότι ”οι προοπτικές για τις γερμανικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι σαφώς επιδεινωμένες”.

Με εκτίναξη αντέδρασε η μετοχή της Cap Gemini (8,2%) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, ενώ η Infineon Technologies (-3,1%) υποχωρεί μετά την πρόβλεψη επιβράδυνσης στον κλάδο ημιαγωγών.

Οι βασικοί δείκτες υποχωρούν στις 13 από τις 17 δυτικοευρωπαϊκές αγορές που λειτουργούν. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται οριακά στις 4.717 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,16% στις 4.062 μονάδες και ο CAC 0,18% στις 3.770 μονάδες.

Μικτές τάσεις προοιωνίζονται και για το άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών οι προθεσμιακές αγορές της Wall Street, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση περιμένοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες, στο 2%, στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης και θα υποδείξει ότι θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι προθεσμιακές αγορές υποδεικνύουν ότι οι έμποροι χρεογράφων προεξοφλούν πως μέχρι το τέλος του έτους η Fed θα έχει ωθήσει το βασικό επιτόκιο στο 2,25% και ο κίνδυνος να αυξηθούν τα επιτόκια αισθητά σε σχετικά μικρό διάστημα δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την επιχειρηματική κερδοφορία.

Ήδη η εταιρική κερδοφορία είναι πιεσμένη και αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 17% στο γ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με μέσο όρο 20% στα τέσσερα προηγούμενα τρίμηνα. Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Financial, τα επιχειρηματικά κέρδη θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο μέσο όρο του 10,7% τον επόμενο χρόνο από μέσο όρο 18,7% φέτος.

Από τα μακροοικονομικά επίπεδα, αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου για τα αποθέματα χονδρικής. Οι αναλυτές περιμένουν ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν 0,7% τον Σεπτέμβριο, με τη μικρότερη αύξηση σε πέντε μήνες, σε σύγκριση με αύξηση 0,9% τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v