Γερμανία: Στο 13,9 από 31,3 ο ZEW Νοεμβρίου

Η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, η ανατίμηση του ευρώ και η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας οδήγησαν τον δείκτη ZEW στη Γερμανία στις 13,9 μονάδες τον Νοέμβριο από 31,3 τον Οκτώβριο.

Γερμανία: Στο 13,9 από 31,3 ο ZEW Νοεμβρίου
Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία βυθίστηκε 17,4 μονάδες διαμορφούμενος στο 13,9 τον Νοέμβριο από 31,3 τον Οκτώβριο, καθώς επικρατούν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και της ανατίμησης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη και τα επιχειρηματικά κέρδη.

Ο δείκτης που καταρτίζει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ZEW μετά από έρευνα μεταξύ θεσμικών επενδυτών και αναλυτών υποχώρησε περισσότερο απ’όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι, που προέβλεπαν ελαφρά υποχώρηση στο 30.

Οι παράγοντες της γερμανικής οικονομίας φοβούνται ότι η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με την διεθνή επιβράδυνση, απειλεί να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, σε μια περίοδο που το μεγάλο κόστος καυσίμων δεν αφήνει περιθώρια για δαπάνες στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v