ΒοΕ: Αισθητά μειωμένη πρόβλεψη για ΑΕΠ 2005

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε αισθητά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το επόμενο έτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι πιθανό να προχωρήσει σύντομα σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

ΒοΕ: Αισθητά μειωμένη πρόβλεψη για ΑΕΠ 2005
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε αισθητά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το επόμενο έτος, δηλώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η πορεία τόσο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού να υπονομεύσουν τις εκτιμήσεις της και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι πιθανό να προχωρήσει σύντομα σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Η Bank of England στην τριμηνιαία έκθεσή της προβλέπει ότι η ανάπτυξη στο 2005 θα κινηθεί γύρω από το 2,5% έναντι της πρόβλεψης για 3,1% που είχε κάνει τον Αύγουστο.

Η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί στο 3% περίπου κατά το γ’ τρίμηνο του 2006. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ΒοΕ για το 2006 αναφερόταν σε ρυθμό της τάξης του 2%.

”Οι κίνδυνοι που αφορούν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί,” αναφέρει η τελευταία έκθεση της ΒοΕ, σε αντίθεση με την προηγούμενη έκθεση του Αυγούστου, όπου αναφερόταν ότι οι κίνδυνοι είναι ”σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.”

Από την δημοσιοποίηση της θερινής έκθεσης και μετά, το υψηλό κόστος δανεισμού έχει ”παγώσει” την πενταετή αύξηση στις τιμές ακινήτων, περιστείλει την βιομηχανική παραγωγή και ακινητοποιήσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η ΒοΕ προχώρησε σε πέντε αυξήσεις των επιτοκίων κατά το τελευταίο έτος. Στις αρχές Νοεμβρίου όμως, η τράπεζα αποφάσισε για τρίτο συνεχόμενο μήνα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v