Αιμορραγία τραπεζών στις ευρωαγορές

Σε χαμηλό 26 μηνών οι ευρωαγορές, με βουτιά των τραπεζικών μετοχών. Φήμες για υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody's, ενώ στη Γερμανία συζητούν ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πτώση χωρίς αλεξίπτωτο πραγματοποιούν οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές εν μέσω φημών για επικείμενες υποβαθμίσεις και ενώ πλέον ακόμη και στενοί συνεργάτες της κ. Angela Merkel μιλούν πλέον ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν κάθετη πτώση, ενώ το ευρώ βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 10ετίας έναντι του γεν.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,86% στις 5.041 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 4,2% στις 2.850 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,31% στις 5.093 μονάδες.

Βουτιά και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 3,8% στις 7.611 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 2,81% στις 5.878 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ κινείται κατά 4,04% χαμηλότερα στις 13.454 μονάδες.

Ο FTSEurofirst υποχωρεί κατά 3,1% και πλέον βρίσκεται σε χαμηλό 26 μηνών.

Στη Γερμανία, η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη γίνεται πλέον ανοιχτά και δεν πρέπει να αποτελεί πλέον ταμπού, κατά δήλωση του κ. Philip Roesler. Η παραίτηση του κ. J. Stark, παράλληλα, θεωρείται ένδειξη της έντονης πλέον διαμάχης μεταξύ τραπεζιτών και κυβερνήσεων.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 4,6%. Οι μετοχές της BNP Paribas, της Societe Generale και της Credit Agricole υποχωρούν μεταξύ 10,7% και 12%, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν έντονα φήμες για επικείμενη υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody’s. Η Societe Generale λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 100 μ.β., χωρίς ωστόσο να βρει θετική ανταπόκριση από τις αγορές.

Επιπλέον, στη Βρετανία, η Ανεξάρτητη Τραπεζική Αρχή πρότεινε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία της λιανικής τραπεζικής, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο περί τα 11 δισ. δολ. ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v