Τεχνολογικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκεί στις ευρωαγορές η πτώση των τεχνολογικών μετοχών, που αντιδρούν στην υποβάθμιση των προβλέψεων της Morgan Stanley για τα κέρδη της Intel. Ανοδικά τα futures στις ΗΠΑ ενόψει της τριήμερης αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Πιέσεις ασκεί στις ευρωαγορές η πτώση των τεχνολογικών μετοχών, που αντιδρούν στην υποβάθμιση των προβλέψεων της Morgan Stanley για τα κέρδη του κολοσσού του χώρου Intel Corp.

Ο τεχνολογικός κλάδος είχε τη χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των 18 που περιλαμβάνονται στον Stoxx 600 κατά το β’ τρίμηνο, εξαιτίας του φόβου ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα περιορίσει τις τεχνολογικές δαπάνες.

Έτσι η Morgan Stanley, όπως και άλλοι οίκοι και επενδυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τις τεχνολογικές μετοχές και θεωρούν ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη τους ίσως αποδειχθούν υπερβολικές.

Οι βασικοί δείκτες υποχωρούν και στις 17 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, πλην της Αυστρίας. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,18% στις 4.416 μονάδες, ενώ ο DAX χάνει 0,21% στις 4.026 μονάδες και ο CAC 0,39% στις 3.701 μονάδες.

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται η μετοχή της ΒΡ μετά την ανακοίνωση αύξησης της παραγωγής β’ τριμήνου, καθώς και την ανάκτηση ανοδικών τάσεων στην πετρελαϊκή αγορά.

Η μετοχή της Yukos βυθίζεται 6,6% μετά το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων λόγω των φορολογικών χρεών της.

Ανοδικές τάσεις προοιωνίζουν για τους βασικούς δείκτες της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ, καθώς αναμένονται θετικά μακρο-οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση. Η κινητήριος δύναμη για την αγορά αυτή την περίοδο θα είναι, κατά τους αναλυτές, η επιχειρηματική κερδοφορία β’ τριμήνου.

Η Thomson Financial εκτιμά ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων αναρριχήθηκαν 21% κατά το β’ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση της παραγωγικότητας, την βελτίωση της καταναλωτικής ζήτησης και την αδυναμία του δολαρίου.

Στο μακρο-οικονομικό μέτωπο, οι αναλυτές περιμένουν ότι το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει αύξηση στις μισθοδοτικές καταστάσεις κατά 250.000 τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 248.000 τον Μάιο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 5,6%.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν 0,7% τον Μάιο μετά από πτώση 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές την Δευτέρα για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v