Κομισιόν: Πιθανόν πάνω από 1,7% η ανάπτυξη 2004

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης ”προχωρά σε σταθερό έδαφος” και η ανάπτυξη 2004 πιθανόν να ξεπεράσει την πρόσφατη πρόβλεψη για 1,7% αναφέρει η Κομισιόν στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την ευρωζώνη.

Κομισιόν: Πιθανόν πάνω από 1,7% η ανάπτυξη 2004
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης ”προχωρά σε σταθερό έδαφος” και ότι η ανάπτυξη 2004 πιθανόν να ξεπεράσει την πρόσφατη πρόβλεψη για 1,7%. Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα της Κομισιόν για τη φετινή ανάπτυξη περιέχεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την ευρωζώνη.

”Εδώ και έναν περίπου χρόνο η οικονομία στην ζώνη του ευρώ μεταστράφηκε και, μετά από ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα, η ανάκαμψη προχωρά πλέον σε όλο και πιο σταθερή βάση,” δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Joaquin Almunia.

Ο επίτροπος τόνισε ότι μετά την ανάπτυξη 1,5% στο β’ εξάμηνο του 2003, η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο φετινό τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,3%. Το εν λόγω ποσοστό, συμπλήρωσε ο ίδιος, είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις τόσο των ιδιωτών αναλυτών όσο και των προβλέψεων της Κομισιόν.

Πάντως για το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται πιο επιφυλακτική. ”Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά”, δήλωσε ο Almunia προσθέτοντας ότι ”η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη αυτο-τροφοδοτούμενη”.

Η αύξηση στην κατανάλωση κατά τους πρώτους μήνες του έτους, μολονότι ενθαρρυντική, παραμένει εύθραυστη, εξήγησε ο επίτροπος, για να προσθέσει ότι τα στοιχεία α’ τριμήνου για τις επενδύσεις είναι απογοητευτικά, ακόμη κι αν αναθεωρηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v