Ο πληθωρισμός ανησύχησε τις ευρωαγορές

Η ανακοίνωση εκτίναξης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 2,5% τον Μάιο προκάλεσε ανησυχίες για τις επιπτώσεις των τιμών των καυσίμων στα επιτόκια και ανέτρεψε τις τάσεις σταθεροποίησης σε υψηλότερα επίπεδα που κατέγραφαν οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη μέχρι το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση εκτίναξης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 2,5% τον Μάιο προκάλεσε ανησυχίες για τις επιπτώσεις των τιμών των καυσίμων στην πιστωτική ζωή και αναίρεσε τις τάσεις σταθεροποίησης σε υψηλότερα επίπεδα που κατέγραφαν οι τιμές των μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι το μεσημέρι.

Οι κλάδοι των οποίων οι πωλήσεις σχετίζονται περισσότερο με την πορεία ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία και τα χημικά, ”οδήγησαν” τις απώλειες.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού ουσιαστικώς αποκλείει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων και αντιθέτως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως αφορμή για να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα απ’όσο αναμενόταν.

Ο δείκτης FTSE κινείται με απώλειες 0,27% στις 4.441 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,25% στις 3.903 μονάδες και ο CAC 0,53% στις 3.659 μονάδες.

Οι συναλλαγές στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία διεκόπησαν το μεσημέρι λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οι δείκτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κατευθύνονται προς μηνιαίες απώλειες, καθώς η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματική κερδοφορία.

Μικτές τάσεις προοιωνίζουν για το άνοιγμα των δεικτών της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών που θα ανακοινωθεί το απόγευμα θα παραμείνει στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου.

Αναλυτικά όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στην αμερικανική αγορά, οι αναλυτές αναμένουν πτώση του δείκτη NAPM βιομηχανικών παραγγελιών στις 62 μονάδες τον Μάιο μετά τις 63,9 του Απριλίου.

Για την τελευταία μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που θα ανακοινώσει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, οι αναλυτές προβλέπουν στο Bloomberg ότι παρέμεινε στο 94,2 όσο και τον Απρίλιο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο υψηλό του 103,8 τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v