Απεβίωσε ο πρόεδρος της Fiat, Umberto Agnelli

O Umberto Agnelli, πρόεδρος της Fiat από τον Φεβρουάριο 2003, έχασε σε ηλικία 69 ετών τη μάχη με τον καρκίνο. Η απώλειά του αποδυναμώνει τους δεσμούς ανάμεσα στη δυναστεία Agnelli και τη Fiat και διαδίδονται πλέον ποικίλες φήμες για το μέλλον της μεγαλύτερης ιταλικής βιομηχανίας.

Απεβίωσε ο πρόεδρος της Fiat, Umberto Agnelli
O Umberto Agnelli, πρόεδρος της Fiat SpA, έχασε σε ηλικία 69 ετών τη μάχη με τον καρκίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιταλικού πρακτορείου Ansa.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιταλικής βιομηχανίας άφησε την τελευταία του πνοή στο πατρικό του σπίτι στο Τορίνο. Η σύζυγός του Allegra και τα παιδιά του Andrea και Anna βρίσκονταν στο πλευρό του.

Ο Agnelli έγινε πρόεδρος της Fiat τον Φεβρουάριο 2003, μετά τον θάνατο του αδελφού του, του θρυλικού βιομηχάνου Gianni Agnelli, ο οποίος μεταμόρφωσε τη Fiat από μικρή εθνική επιχείρηση σε διεθνή κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο παππούς τους ίδρυσε τη Fiat πριν από ένα αιώνα και πλέον και η οικογένεια Agnelli κατέχει σήμερα μερίδιο 30,5% στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας.

Η εφημερίδα ”Financial Times” είχε αναφέρει στις αρχές Μαΐου ότι ο Agnelli έπασχε από καρκίνο. Τον τελευταίο καιρό είχε διακόψει τις δημόσιες εμφανίσεις του.



Ο θάνατος του Umberto Agnelli προβλέπεται να αποδυναμώσει τους δεσμούς ανάμεσα στη δυναστεία Agnelli και τον όμιλο. Μολονότι ο εκλιπών είχε υιοθετήσει μια συντηρητική στρατηγική, με την οποία ήλπιζε να επαναφέρει την Fiat σε υγιή πορεία, τα μεγάλα χρέη και η υποτονική εμφάνιση του ομίλου είχαν δημιουργήσει σοβαρές πιέσεις για την πώληση του ομίλου.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Fiat έχουν το δικαίωμα να μετατρέψουν τα χρέη ύψους τριών δισ. ευρώ του ομίλου σε μετοχές τον επόμενο χρόνο, σε μια κίνηση που θα τις καταστήσει τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρίας.

Στους βασικούς ιδιοκτήτες της Fiat περιλαμβάνεται ο αμερικανικός κολοσσός General Motors, ο οποίος αγόρασε μερίδιο 20% στη Fiat με αντάλλαγμα των 6% των δικών της μετοχών το 1996.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v