Ευρωζώνη: Βύθιση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου υπονόμευσε περαιτέρω την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, που βυθίστηκε τον Μάιο στο μείον 16 από μείον 14 τον προηγούμενο μήνα. Σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού, τα στοιχεία θέτουν πλέον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προ διλήμματος.

Ευρωζώνη: Βύθιση καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου υπονόμευσε περαιτέρω την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, που βυθίστηκε τον Μάιο στο μείον 16 από μείον 14 τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση για την εμπιστοσύνη στους ”12” που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο μείον 5 από μείον 4.

Παράλληλα με την έκθεση για την εμπιστοσύνη, η Eurostat ανακοίνωσε εκτίναξη του πληθωρισμού στο 2,5% τον Μάιο από 2% τον Απρίλιο και οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των στοιχείων θέτει πλέον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προ διλήμματος.

Εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε αύξηση επιτοκίων για να θέσει υπό έλεγχο της πληθωριστικές πιέσεις θα προκαλούσε ενδεχομένως περαιτέρω ζημιά στην εμπιστοσύνη, σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική.

Εάν όμως η τράπεζα ”επιτρέψει” στον πληθωρισμό να ενισχυθεί περαιτέρω, κινδυνεύει να προκαλέσει επιπλέον συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών, υπονομεύοντας τις αναιμικές τάσεις ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v