Εκρηκτικό μίγμα για τις ευρωαγορές

Οι γεωπολιτικοί φόβοι σε πολλές γωνιές του πλανήτη -Μέση Ανατολή, Κόσοβο, Ιράκ αλλά και Ταϊβάν- συνδυάζονται με τη σημαντική πτώση στη Wall Street την Παρασκευή και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τις ευρωαγορές, οι οποίες εμφανίζουν ενδείξεις ελεύθερης πτώσης.

Οι πτωτικές τάσεις που εκδηλώνονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση υποτονικών στοιχείων για την πορεία ανάκαμψης των επιχειρήσεων και οικονομιών, επιτείνονται σήμερα από τις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις και ασκούν επιπλέον πιέσεις στις τιμές των μετοχών στις ευρωαγορές.

Ο δείκτης FTSE εμφανίζει στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας πτώση 1,27% στις 4.361 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη βυθίζεται 2% στις 3.743 μονάδες. Ο δείκτης CAC υποχωρεί 1,19% στις 3.570 μονάδες μετά τις απώλειες του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία.

Εχοντας λάβει πτωτικό ”σήμα” ήδη από τις σημαντικές απώλειες της Wall Street την Παρασκευή, οι ευρωαγορές κινούνται σε πορεία κάθετης πτώσης τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, που ανοίγει νέο κύκλο αίματος στη Μέση Ανατολή.

Στις γεωπολιτικές ανησυχίες που επέτειναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη την 11η Μαρτίου προστίθεται η έκρυθμη κατάσταση στο γειτονικό μας Κοσσυφοπέδιο, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές συναλλαγές.

Η δε ένταση στην Ταϊβάν μετά τις επεισοδιακές εκλογές στη χώρα, που το αποτέλεσμά τους αμφισβητείται, αυξάνει τις πιέσεις. Η αγορά της Ταϊβάν έκλεισε σε αρνητικό ρεκόρ 8ετίας και η Philips, που κατέχει το 19% της Taiwan Semiconductor Manufacturing, βυθίζεται 2,4% στα 22,34 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v