Χάος στη Μ. Ανατολή μετά τη δολοφονία Γιασίν

Εκρυθμη η κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, σε επίθεση που διέταξε προσωπικώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν. Η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ ότι με την ενέργειά του αυτή άνοιξε ”τις πύλες της κολάσεως”.

Χάος στη Μ. Ανατολή μετά τη δολοφονία Γιασίν
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, από πύραυλο που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από την έκρηξη που έγινε στην είσοδο τεμένους στην πόλη της Γάζας έχασαν τη ζωή τους άλλα επτά άτομα. Ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν ήταν παράλυτος από τα παιδικά του χρόνια μετά από ένα ατύχημα.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας ζητώντας εκδίκηση, ενώ η Χαμάς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ με την ενέργεια αυτή άνοιξε ”τις πύλες της κολάσεως”. ”Ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν αναπαύεται εν ειρήνη. Οι Ισραηλινοί δεν θα αναπαυθούν ποτέ. Στέλνουμε τον θάνατο σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη, σε κάθε δρόμο του Ισραήλ” φώναζαν μέλη της Χαμάς με τηλεβόες.

Η σορός του Γιασίν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή διά του πρωθυπουργού Αχμεντ Κορέι χαρακτήρισε τη δολοφονία του 67χρονου Γιασίν ”τρελή και πολύ επικίνδυνη ενέργεια που άνοιξε την πόρτα στο χάος”.

Ο Αμος Γκιλάντ, πολιτικός σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, πυροδότησε από την πλευρά του νέα ένταση λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, δηλώνοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ είναι ακόμη πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι ήταν ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς.

Προηγούμενες δολοφονίες ηγετικών στελεχών των παλαιστινιακών ριζοσπαστικών οργανώσεων είχαν πυροδοτήσει σωρεία επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Ηδη ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε προληπτικά τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Αχμεντ Γιασίν σκοτώθηκε σε επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου και σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο το χτύπημα ενάντια στον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς διέταξε προσωπικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, από το αγρόκτημά του στην έρημο Νεγκέβ.

Ο Γιασίν είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από ισραηλινό δικαστήριο το 1989, αλλά το 1997 αφέθηκε ελεύθερος μετά από έκκληση του Ιορδανού βασιλιά Χουσεΐν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v