Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αισιοδοξία των τραπεζών στηρίζει την Ευρώπη

Με οδηγό τις τράπεζες οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν ράλι, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να ρισκάρουν. Ισχυρή άνοδος για τον DAX, ο οποίος «έπιασε» εκ νέου το επίπεδο των 4.000 μονάδων.

Η αλλαγή του κλίματος στις τράπεζες, με Bank of America και Citigroup να δηλώνουν, πλέον, αισιόδοξες όχι μόνο για τη βιωσιμότητά τους αλλά και για το ότι θα κατορθώσουν να είναι κερδοφόρες εν τω μέσω της κρίσης, «ανοίγει» τον δρόμο για ένα νέο bear market rally στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή η διαβεβαίωση εκ μέρους της Κίνας –δια στόματος του πρωθυπουργού Wen Jiabao- ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε δεύτερο «πακέτο» στήριξης, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, ενισχύει τις ελπίδες των επενδυτών ότι η παγκόσμια οικονομία θα κατορθώσει να επιβιώσει.

Οι κορυφαίες τράπεζες της υφηλίου, με προεξέχουσες τις Bank of America και Citigroup, φροντίζουν να «ανεβάσουν» το ηθικό των επενδυτών. Ο επικεφαλής της Bank of America, Kenneth Lewis, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι ο όμιλος θα είναι κερδοφόρος για το 2009.

Από την πλευρά τους τα κορυφαία στελέχη της Citigroup πράττουν τα μέγιστα προκειμένου να πείσουν τους πάντες ότι η τράπεζα έχει εισέλθει για τα καλά στον δρόμο της ανάκαμψης. Μετά την ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου Vikram Pandit ότι στο α’ δίμηνο του 2009 η Citi είχε κύκλο εργασιών 19 δισ. δολάρια, κατέφθασε ο πρόεδρος της τράπεζας Robert Parsons, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Citi διαθέτει «ισχυρή κεφαλαιουχική επάρκεια», ότι δεν έχει ανάγκη από επιπλέον κρατικά κεφάλαια και τέλος ότι δεν πρόκειται να κρατικοποιηθεί.

Οι επενδυτές εξετάζοντας όλα τα παραπάνω φροντίζουν να προσφέρουν στις τράπεζες την εύνοια τους, ενώ κορυφαίοι αναλυτές σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι οι αποτιμήσεις έχουν πλέον «προσγειωθεί» σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Όλα υποδεικνύουν ότι οι κορυφαίες τράπεζες της υφηλίου πλησιάζουν στο σημείο-καμπή της σταθεροποίησης», σημειώνει στο Bloomberg, η Lucy MacDonald, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην RCM UK, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων και προσθέτει «με τόσες ενέσεις ρευστότητας το σύστημα, πλέον, διαθέτει κεφάλαια».

Απόδειξη των θετικών επενδυτικών διαθέσεων προς τον τραπεζικό κλάδο είναι, σαφώς, η πορεία των μετοχών κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών: κέρδη 7,6% για Credit Suisse, στο 7,3% για Barclays, υψηλότερα του 6% για Natixis, 2,1% για BNP Paribas, 3,5 % για UBS, ενώ 1,06% υψηλότερα κινείται η Deutsche Bank.

Στο «πάρτι» συμμετέχει και ο πετρελαϊκός κλάδος, μετά την εντυπωσιακή άνοδο στην τιμή πετρελαίου, με την Royal Dutch Shell να κινείται 1% υψηλότερα και την Total να ενισχύεται 1,30%.

Οι διαθέσεις των επενδυτών και η στροφή τους προς τον τραπεζικό κλάδο αποκαλύφθηκαν τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέκτησε εκ νέου το επίπεδο των 7.000 μονάδων, όσο και στην Ασία, με τον Nikkei να ενισχύεται υψηλότερα του 5%.

Κέρδη 1,5% για τον MSCI World, ο οποίος σημειώνει άνοδο 8,4% από τις 6 Μαρτίου έως και σήμερα και κατακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου. Επί ευρωπαϊκού εδάφους οι περισσότεροι βασικοί δείκτες σημειώνουν ισχυρά κέρδη, με τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600 να κινείται 1,9% υψηλότερα, όντας «έτοιμος» να επιτύχει εβδομαδιαία κέρδη που αγγίζουν το 7%.

Υψηλότερα από το ψυχολογικό επίπεδο των 4.000 μονάδων παραμένει ο DAX 30, ο οποίος ενισχύεται 2,24% στις 4.044 μονάδες, με τον FTSE 100 να έχει κέρδη 2,60% στις 3.808 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 2,59% υψηλότερα στις 2.764 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v