Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεύρυνση απωλειών στις ευρωαγορές

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με τράπεζες, μεταλλευτικούς ομίλους και πετρελαϊκές εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Πτώση 2% για τον DAX, στο 1,5% για Λονδίνο.

Σε τροχιά υποχώρησης οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, λόγω δυσμενών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία αλλά και αρνητικών μεγεθών κορυφαίων επιχειρήσεων. Παράγοντας πιέσεων η νέα εκτίμηση του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος μεταξύ 1% έως 2%.

Εκ νέου πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο, με την Lloyds να υποχωρεί 5%, την UBS να αποδυναμώνεται 2% και τις BNP Paribas και HSBC να καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 3%. 

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων και οι κλάδοι πετρελαίου και μετάλλων, οι οποίοι ακολουθούν την αντίστοιχη πορεία «μαύρου χρυσού» και μετάλλων, με την Rio Tinto να αποδυναμώνεται 3,4%, την Total να υποχωρεί 2,4% και την Royal Dutch Shell να σημειώνει πτώση της τάξης του 1,8%.

Στον αντίποδα σε ανοδική τροχιά κινείται η μετοχή της Roche (1,8%), μετά την συμφωνία εξαγοράς της Genentech, ενώ κατά 6% υψηλότερα κινείται ο τίτλος της Enel μετά την ανακοίνωση για αύξηση κερδών 35% το 2008 και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 2,01% στις 3.835 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,5% στις 3.638 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 2,06% χαμηλότερα στο επίπεδο των 2.619 μονάδων.

Πτωτικές τάσεις, λόγω αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να αποδυναμώνεται 2,4%.

Στήριξη στην τεχνολογία «βρήκε» η Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να «κλείνουν» με θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v