Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστάθεια στην Ευρώπη-Κέρδη 0,4% για DAX

Η αστάθεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών αγορών, στις σημερινές συνεδριάσεις, με τους δείκτες να «ακροβατούν» μεταξύ οριακών απωλειών και ισχνής ενίσχυσης.

Η αστάθεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών αγορών, στις σημερινές συνεδριάσεις, με τους δείκτες να «ακροβατούν» μεταξύ οριακών απωλειών και ισχνής ενίσχυσης.

Σαφώς στα αρνητικά στοιχεία για τις διαθέσεις των επενδυτών συγκαταλέγεται η κάθετη υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών κατά 20,7% τον Ιανουάριο, μία ακόμη ένδειξη ότι η κρίση έχει «κτυπήσει σφοδρά» την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Παράλληλα σε πτωτική τροχιά κινούνται οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας, με την E.ON να υποχωρεί 7,6%, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες «χάνουν» μέρος των χθεσινών κερδών τους, λόγω του deal μεταξύ Merck και Schering-Plough.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn επαναλαμβάνει την πρόβλεψη ότι η παγκόσμια οικονομία θα «προσγειωθεί ανώμαλα» το 2009, σημειώνοντας σημαντική συρρίκνωση.

Τα δυσμενή στοιχεία για την γερμανική οικονομία δεν κατορθώνουν –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- να επηρεάσουν και τόσο αρνητικά τον DAX 30, ο οποίος σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,45% διαμορφούμενος στο επίπεδο των 3.708 μονάδων.

Πιέσεις για τη βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,58% στις 3.521 μονάδες, ενώ οριακά υψηλότερα κατά 0,06% κινείται ο CAC 40 στις 2.520 μονάδες.

Ράλι για την αγορά του Χονγκ Κονγκ στην Ασία, ενώ αντίθετα σταθερά σε χαμηλό αρκετών ετών παρέμεινε ο Nikkei, ο οποίος υποχώρησε 0,44% κατορθώνοντας πάντως να «κρατήσει» το επίπεδο των 7.000 μονάδων.

Σε χαμηλό 12 ετών παρέμεινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας η Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία κατόρθωσαν να "σβήσουν" την θετική επίδραση από το deal μεταξύ Merck-Schering.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v