Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά ευρωαγορές-futures Wall Street

Σε τροχιά υποχώρησης, με τις τράπεζες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πτωτική κίνηση καταγράφεται και στα futures της Wall Street.

Σταθερά σε πτωτική τροχιά, με τους τραπεζικούς τίτλους να δέχονται νέο «σφυροκόπημα» ρευστοποιήσεων οι ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές –μετά και την δυσοίωνη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας- εμφανίζονται όλο και πιο πεπεισμένοι, τουλάχιστον στη σημερινή συνεδρίαση, ότι οι τράπεζες δεν θα «βγουν» από την κρίση. Ή τουλάχιστον δεν θα τα καταφέρουν όλες εξ αυτών.

Την ίδια στιγμή ο Warren Buffett "ξανακτυπά", υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του ότι η αμερικανική οικονομία έχει...γκρεμιστεί.

Ταυτόχρονα η τελική συμφωνία μεταξύ βρετανικού δημοσίου και Lloyds, δεν φαίνεται να ικανοποιεί την αγορά, με την μετοχή του ομίλου να υποχωρεί 9,3% στην αγορά του Λονδίνου. Η πορεία της Lloyds, συμπαρασύρει το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Απώλειες 10% για την HSBC, 11,2% για την Barclays, 2% για την Deutsche Bank, ενώ μοναδική διασωθείσα, έστω και με οριακά κέρδη, εμφανίζεται η BNP Paribas με άνοδο 0,1%.

«Όλοι συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το κραχ και πολύ δύσκολα θα κατορθώσουμε να εξέλθουμε από την βαθιά ύφεση», σημειώνει στο Bloomberg, ο κ. Michael Dicks, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Barclays Wealth.

Απώλειες 1,2% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος «ανεβάζει» την πτώση του από την αρχή του 2009 στο 25%. Πρόκειται για την χειρότερη πορεία του δείκτη από το 1970 όταν δημιουργήθηκε. Πλησίον του 2,1% η πτώση για τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600, ο οποίος από την αρχή του έτους έχει απολέσει το 21% της αξίας του.

Σε ανάλογη πορεία κινούνται και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,44% στις 3.613 μονάδες. Πτώση 1,56% για τον FTSE 100 ο οποίος διαμορφώνεται στις 3.475 μονάδες, ενώ 1,94% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 2.485 μονάδες.

Πτωτική κίνηση καταγράφουν, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,56%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,63% και τον Nasdaq να κινείται 1,14% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v