Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forbes: Οι πλούσιοι του πλανήτη έχασαν $2 τρισ.

Διόλου ευχάριστα δεν είναι τα μηνύματα που στέλνει η ετήσια λίστα των πλούσιων και ισχυρών που καταρτίζει το "Forbes", καθώς οι περιουσίες τους υποχώρησαν στα 2,4 τρισ. δολάρια έναντι 4,4 τρισ. που ήταν το 2007.

Forbes: Οι πλούσιοι του πλανήτη έχασαν $2 τρισ.
Διόλου ευχάριστα δεν είναι τα μηνύματα που στέλνει η ετήσια λίστα των πλούσιων και ισχυρών του πλανήτη που καταρτίζει το "Forbes", καθώς οι περιουσίες τους υποχώρησαν στα 2,4 τρισ. δολάρια έναντι 4,4 τρισ. που ήταν το 2007.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων υποχώρησε κατά 1/3, φτάνοντας στους 793 ανά την υφήλιο, με τις περισσότερες αποχωρήσεις από τη λίστα να σημειώνονται σε οικονομίες όπως της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο κ. Bill Gates κατέκτησε εκ νέου την κορυφή, με την προσωπική του περιουσία να υπολογίζεται στα 40 δισ. δολάρια, έναντι 58 δισ. δολ. που ήταν το 2007. Ακολουθεί ο κ. Warren Buffett με περιουσία 37 δισ. δολαρίων, έναντι 62 δισ. δολαρίων το 2007, και τρίτος στην κατάταξη είναι ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών κ. Carlos Slim, με προσωπική περιουσία 35 δισ. δολαρίων, από 60 δισ. το 2007.

Απόλυτη απόδειξη της κρίσης σε οικονομίες και αγορές το γεγονός ότι οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχασαν σε ένα έτος το ποσό των 68 δισ. δολαρίων.

"Σαφώς οι δισεκατομμυριούχοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Δεν αναρωτιούνται εάν θα έχουν χρήματα να αγοράσουν φαγητό. Όμως, όταν οι περιουσίες τους μειώνονται και την ίδια στιγμή δεν δημιουργούνται νέοι δισεκατομμυριούχοι, αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι... κοινοί θνητοί μάλλον δε περνούν και τόσο καλά". Αυτό σημειώνει ο επικεφαλής του "Forbes Magazine", κ. Steve Forbes.

Ο μοναδικός στη λίστα του "Forbes" που δεν φαίνεται να πλήττεται από την κρίση είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κ. Michael Bloomberg, του οποίου η προσωπική περιουσία αυξήθηκε στα 16 δισ. δολάρια έναντι 11,5 δισ. που ήταν πέρυσι. Η άνοδος οφείλεται στην επαναξιολόγηση της αξίας του ομίλου MME, Bloomberg LP, ενώ ο κ. Bloomberg είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νέα Υόρκη.

Μοναδική ελληνική παρουσία στην λίστα Forbes η οικογένεια Λάτση, η οποία βρίσκεται στην 149η θέση, με συνολική περιουσία 3,8 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v