Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελβετία "ανοίγει" τον δρόμο των παρεμβάσεων

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος, οδηγώντας σε υποτίμηση το φράγκο, μοιάζει να αποτελεί το νέο "όπλο" των κεντρικών τραπεζών κατά της κρίσης.

Η Ελβετία ανοίγει τον δρόμο των παρεμβάσεων
Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος, οδηγώντας σε υποτίμηση το φράγκο, μοιάζει να αποτελεί το νέο «όπλο» των κεντρικών τραπεζών κατά της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση που πραγματοποιεί κορυφαία κεντρική τράπεζα από το 2004. Μέχρι τότε η παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος και η προσπάθεια διατήρησης ενός νομίσματος σε «χαμηλά επίπεδα» αποτελούσε -έως το 2004- την προσφιλή τακτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Όπως σημειώνουν οι «Financial Times», η απόφαση της SNB δημιουργεί αρκετούς φόβους στις αγορές ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της, ξεκινώντας έναν νέο «πόλεμο» που αυτήν τη φορά θα επικεντρωθεί στις αγορές συναλλάγματος.

Φυσικά, η SNB μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι το ελβετικό φράγκο -μαζί με το γεν- αποτελεί το καταφύγιο των επενδυτών, οι οποίοι φρόντισαν να «φουσκώσουν» την τιμή του, αναζητώντας μία όσο το δυνατόν πιο σίγουρη επένδυση.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι στα χέρια των κεντρικών τραπεζών υπάρχει, πλέον, ένα νέο όπλο, το οποίο λαμβάνει την επωνυμία «επιθετική υποτίμηση».

«Ας αφήσουμε τον πόλεμο των νομισμάτων να ξεκινήσει», υπογραμμίζει ο κ. Chris Turner, αναλυτής στην ING Financial Markets. Σύμφωνα με τον αναλυτή, το γεγονός ότι τα βασικά επιτόκια βρίσκονται, πλέον, κοντά στο 0% δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για νέες υποτιμήσεις. Μάλιστα θεωρεί ότι «οικονομίες που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην εξαγωγική δραστηριότητα, όπως αυτή της Ιαπωνίας, θα είναι οι πρώτες που θα χρησιμοποιήσουν το μέτρο της επιθετικής υποτίμησης».

«Η απόφαση της SNB "ανοίγει τις πύλες" και για άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η πιθανότερη να ακολουθήσει το παράδειγμά της», προσθέτει ο κ. Michael Woolfolk, αναλυτής της Bank of New York Mellon.

«Θεωρούμε την απόφαση της SNB ένα ακόμη σημείο-σταθμό σχετικά με τις νέες πολιτικές που είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση», υποστηρίζει με τη σειρά του ο κ. Michael Saunders, αναλυτής της Citigroup.

Ο κ. Saunders είναι μεταξύ των ελάχιστων αναλυτών που «βάζουν στο παιχνίδι» και την ΕΚΤ, κυρίως για την ανάγκη να αντιδράσει στις συντονισμένες παρεμβάσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, «η κίνηση της SNB ενισχύει την πίεση προς την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων αλλά και να χρησιμοποιήσει μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθεί».

Η πρόβλεψη των αναλυτών ενισχύεται, σύμφωνα και με το MarketWatch, από το γεγονός ότι στις 16 Μαρτίου κλείνουν τέσσερα χρόνια από την τελευταία παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 η BoJ είχε προχωρήσει σε αγορά 35 τρισ. γεν από τις αγορές συναλλάγματος σε διάστημα 15 μηνών, με στόχο να διατηρήσει σε «ελεγχόμενα επίπεδα» την ισοτιμία του νομίσματός της με το δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v