Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων ευρωαγορές-futures Wall Street

Αρνητικά εταιρικά μεγέθη, δυσμενείς προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και νέα «επίθεση» των πωλητών οδηγούν σε απώλειες τόσο τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα futures της Wall Street.

Σταθερά σε «κλοιό» πιέσεων παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μία σειρά αρνητικών εταιρικών μεγεθών αλλά και η νέα δυσοίωνη πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία, οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή της BMW, η οποία αποδυναμώνεται κοντά στο 10% καθώς ανακοίνωσε κέρδη για το 2008 πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον σταθερό στόχο των ρευστοποιήσεων. Απώλειες 4,5% για την Lloyds, πτώση 1% για την Deutsche Bank, 2,8% για HSBC, πλησίον του 5% για BNP Paribas, 2,8% για HSBC και 3% για Barclays.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινούνται οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και πετρελαϊκών εταιρειών, με την Rio Tinto να υποχωρεί 3,1%, ενώ πτώση 2,6% και 1,2% καταγράφουν οι μετοχές των Total και Royal Dutch Shell αντίστοιχα.

«Φωτεινές» εξαιρέσεις οι μετοχές των Enel και Roche, με κέρδη 4,9% και 1,9% αντίστοιχα, καθώς ικανοποίησαν τις αγορές με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ η πρώτη και με την εξαγορά της Genentech η δεύτερη.

Απώλειες 0,9% σημειώνει ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World, με τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600 να υποχωρεί πλησίον του 2%.

Ανάλογη η εικόνα για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 2,05% στις 3.833 μονάδες, τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 1,44% στις 3.644 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 2,07% χαμηλότερα στις 2.618 μονάδες.

Πιέσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,72%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,79% και τον Nasdaq να κινείται 0,91% χαμηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της πορείας αποθεμάτων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v