Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Στήριξη στην Κομισιόν για τα ελλείμματα

Στο πλευρό της Κομισιόν για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος , στέκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΕΚΤ: Στήριξη στην Κομισιόν για τα ελλείμματα
Στο πλευρό της Κομισιόν για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος , στέκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με τη μηνιαία έκθεσή της υπογραμμίζει την προοπτική απότομης και ευρείας επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών της ευρωζώνης και «στηρίζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για αρκετές χώρες».

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων για βουτιά της ανάπτυξης στην ευρωζώνη μεταξύ -3,2% και -2,2% το 2009 και σταδιακή ανάκαμψη το 2010 με επίδοση μεταξύ -0,7% και +0,7% ενώ για τον πληθωρισμό οι προβλέψεις αφορούν πτώση στην περιοχή του 0,1%-0,7% για φέτος.

Οι επιδόσεις αυτές είναι προφανές ότι αφήνουν περιθώρια ανάληψης και νέων πρωτοβουλιών χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής , με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να δηλώνει ότι «θα εξακολουθήσει να διασφαλίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν σταθεροποιημένες, γεγονός που στηρίζει τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση και προάγει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά όλες τις εξελίξεις την προσεχή περίοδο».

-- Νέα «πυρομαχικά» κατά της κρίσης

Ένα επιπλέον «όπλο» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρησιμοποιεί –και μάλιστα σιωπηρά- η ΕΚΤ, στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αλλά και το σύνοδο των διεθνών ΜΜΕ, ο Jean-Claude Trichet, έχει «αφήσει» το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να υποχωρήσει πολύ πιο χαμηλά από το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης.

Αυτή τη στιγμή το overnight επιτόκιο –δηλαδή αυτό που οι τράπεζες καταβάλλουν στην ΕΚΤ – διαμορφώνεται στο 0,5%, ενώ το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης είναι στο 1,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο κ. Trichet με αυτόν τον τρόπο «απαντά» στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η ΕΚΤ ότι «αργεί να αντιδράσει» στην κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v