G20: Οι υπ. Οικονομίας αναζητούν "κοινή λύση"

Υπό τη σκιά διαφωνιών σχετικά με τα "πακέτα" στήριξης αλλά και της σφοδρής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 ξεκινούν σήμερα τη σύνοδό τους στο Λονδίνο.

G20: Οι υπ. Οικονομίας αναζητούν κοινή λύση
Υπό τη σκιά διαφωνιών σχετικά με τα "πακέτα" στήριξης αλλά και της σφοδρής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 ξεκινούν σήμερα τη σύνοδό τους στο Λονδίνο.

Η Ιαπωνία και η Κίνα συντάχθηκαν με αυτούς που θεωρούν ότι επιπλέον "πακέτα" στήριξης είναι απαραίτητα για να κατορθώσει η παγκόσμια οικονομία να βγει από την ύφεση. Στον αντίποδα οι Ευρωπαίοι -με τον κ. Nicola Sarkozy και την κ. Angela Merkel να είναι κάτι παραπάνω από σαφείς στις δηλώσεις τους- θεωρούν ότι έχουν ξοδέψει αρκετά.

"Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με ασθενή που προσπαθεί να επιβιώσει στην εντατική", σημειώνει ο κ. Nouriel Roubini, σχολιάζοντας τι πρέπει να πράξει το G20, και προσθέτει: "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να μας δώσουν συμβουλές και να μας προσφέρουν "υγιεινή δίαιτα" αλλά να πράξουν τα πάντα προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να επιβιώσει".

Οι διαφωνίες στο G20 είναι τόσο ισχυρές ώστε αρκετοί θέτουν εν αμφιβόλω κατά πόσον τόσο η διήμερη συνάντηση (13 - 14/3) των υπουργών Οικονομικών όσο και η αντίστοιχη των ηγετών (2/4) θα κατορθώσουν να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Στη μία πλευρά της κόντρας βρίσκονται οι Αμερικανοί, οι οποίοι ζητούν αύξηση των δημοσίων δαπανών αλλά και τριπλασιασμό των κεφαλαίων που προσφέρονται στο ΔΝΤ, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι "περισσότερα χρήματα δεν θα φέρουν την άνοιξη" και τονίζουν πως αυτό που έχει ανάγκη η παγκόσμια οικονομία είναι σκληρότερη εποπτεία αγορών, τραπεζών και θεσμικών επενδυτών όπως τα hedge funds.

"Οι Ευρωπαίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο για να υπάρξει ενίσχυση των αρχών ελέγχου και εποπτείας. Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο για να υπάρξουν αύξηση των κρατικών δαπανών και νέα πακέτα στήριξης", σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Randal Quarles, πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής της Carlyle Group.

Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μοιάζει τόσο βαθύ, ώστε δημιουργεί ερωτηματικά όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα αλλά ακόμη και για τη χρησιμότητα της συνόδου.

Ταυτόχρονα, δημιουργεί ρίγη ανησυχίας σε ανθρώπους όπως ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος απευθύνει έκκληση για συναίνεση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει "ταχεία εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, σε διαφορετική περίπτωση η παγκόσμια οικονομία δεν θα κατορθώσει να βγει από την κρίση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v