Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Ευρώπη-Ανοδικά τα futures Wall

Σε πορεία υποχώρησης οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας. Ανοδικές τάσεις στα futures.

Σταθερά σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να υποχωρεί για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, πιεζόμενος από απογοητευτικά εταιρικά μεγέθη.

Ο δείκτης σημειώνει απώλειες 0,5% στις 793 μονάδες, έχοντας «χάσει» 14% από την αρχή του 2009. «Είναι πολύ νωρίς για οποιονδήποτε να προχωρήσει σε αγορές μετοχών», υποστηρίζει στο Bloomberg ο κ. Arnauld Scarpaci, διαχειριστής κεφαλαίων στην Agilis Gestion, με υπό διαχείριση κεφάλαια 151 εκατ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση πτώση για τις 671 δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες που είχαν ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη για το 2008, έφθασε στο 67%. Στην Ανατολική Ευρώπη η αντίστοιχη πτώση διαμορφώθηκε στο 55%.

Η υποχώρηση στις τιμές βασικών μετάλλων, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα πίεσης για τις αγορές, με τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων να κινούνται χαμηλότερα. Πτώση 2,6% για την BHP Billiton, ενώ πλησίον του 1,66% χαμηλότερα κινείται η Rio Tinto.

Απώλειες 0,84% για τον DAX 30 ο οποίος διαμορφώνεται στις 4.181 μονάδες, ενώ πτώση 0,21% σημειώνει ο CAC 40 στις 2.869 μονάδες. Οριακά υψηλότερα από τις 4.000 μονάδες, στις 4.005, βρίσκεται ο FTSE 100 με πτώση της τάξης του 0,71%.

Ανοδικά, μετά την κάθετη πτώση της Τρίτης, κινούνται, αυτήν την ώρα τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,56%, τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 0,69% και τον Nasdaq να κινείται 0,49% υψηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών εισαγωγής στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, την πορεία των κατασκευών νέων κατοικιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών για τον ίδιο μήνα, αλλά και η βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου.

Παράλληλα δίνονται στη δημοσιότητα και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v