Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Moody’s «ρίχνει» τις ευρωαγορές

Η προειδοποίηση της Moody's για πιθανή υποβάθμιση τραπεζών με υψηλή έκθεση στην Αν. Ευρώπη, οδηγεί εκ νέου σε κλοιό ρευστοποιήσεων τους τραπεζικούς τίτλους, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές.

Η προειδοποίηση της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω υψηλής έκθεσής τους στην «προβληματική» Αν. Ευρώπη αποτέλεσε την «θρυαλλίδα» για έναν νέο «γύρο» ρευστοποιήσεων για τραπεζικούς τίτλους

Σε κλοιό πιέσεων και οι μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο σίγουροι ότι η ανάκαμψη στη ζήτηση «μαύρου χρυσού» δεν θα έρθει σύντομα με δεδομένη και την σοβούσα κρίση σε οικονομία και πιστώσεις.

Απώλειες 10% για την KBC Groep, πτώση 7,4% για τον τίτλο της Societe Generale, με τις μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank να κινούνται 5,2% και 3,8% χαμηλότερα. Ανάλογη εικόνα και για τον τίτλο της HSBC, με απώλειες της τάξης του 3,9%.

Στο ίδιο "μήκος κύματος" κινείται και ο πετρελαϊκός κλάδος, με την μετοχή της BP να υποχωρεί 0,20%, την Royal Dutch Shell να αποδυναμώνεται 1,17% και την Total να κινείται 1,11% χαμηλότερα. Απώλειες 1,68% για τον τίτλο της Daimler, μετά την ανακοίνωση πτώση κερδών αλλά και κάθετης μείωσης του ετήσιου μερίσματός της για το 2008.

«Το ξεκίνημα της νέας χρονιά έφερε μαζί του και την απόλυτα κατανοητή έλλειψη ελπίδας εκ μέρους των επενδυτών», σημειώνει στο Reuters ο κ. Chris Hossain, διαχειριστής κεφαλαίων στην ODL Securities, «η Ιαπωνία «βυθίζεται», προκαλώντας τσουνάμι ανησυχίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Παράλληλα η προειδοποίηση εκ μέρους της Moody’s ότι επανεξετάζει την αξιολόγηση τραπεζών που έχουν υψηλή έκθεση στην Αν. Ευρώπη, δρα αρνητικά όχι μόνο για τις μετοχές αλλά και για το ευρώ, το οποίο άγγιξε χαμηλό 10 εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Στον αντίποδα κερδισμένος αποδεικνύεται ο χρυσός, καθώς κατόρθωσε να ξεπεράσει το επίπεδο των 960 δολαρίων ανά ουγκιά και να αγγίξει την υψηλότερη τιμή του το τελευταίο επτάμηνο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο παραδοσιακό καταφύγιο.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 1,80% στις 4.288 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,45% στις 4.074 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,77% χαμηλότερα στις 2.909 μονάδες.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 1,35% και τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v