Κομισιόν: "Κίτρινη κάρτα" σε έξι χώρες

Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασίες λήψης μέτρων εναντίον έξι χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για υπέρβαση των ορίων ελλείμματος στους προϋπολογισμούς, δήλωσε ο Χ. Αλμούνια. Τον Μάρτιο οι τελικές αποφάσεις.

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα σε έξι χώρες
Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασίες λήψης μέτρων εναντίον έξι χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για υπέρβαση των ορίων ελλείμματος στους προϋπολογισμούς, ανακοίνωσε ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, κ. Χοακίν Αλμούνια.

Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το όριο του 3% θα οριστούν τον Μάρτιο, σημείωσε ο επίτροπος.

Οι προειδοποιήσεις αφορούν στις χώρες Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Λετονία και Μάλτα.

Ο κ. Αλμούνια σημείωσε: "Οι ιδιάζουσες συνθήκες στις αγορές θα ληφθούν υπόψη όπου κρίνεται απαραίτητο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που της παρέχει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εξετάζοντας τα επόμενα βήματα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά τις επόμενες εβδομάδες".

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, η δημοσιονομική πορεία της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Λετονίας έχει σαφώς βρεθεί σε δυσχέρεια το 2008 και θα συνεχίσει αυτήν την πορεία και το 2009. Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν φροντίσει να εφαρμόσουν προγράμματα στήριξης, τα οποία είναι ευθυγραμμισμένα με τις επιταγές της Ε.Ε.

Ανά χώρα οι προτάσεις της Κομισιόν:

Ιρλανδία

Η ιρλανδική κυβέρνηση καλείται να μειώσει το έλλειμμά της εντός του 2009 και να εφαρμόσει πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας από το 2010 και μετά.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός του ρίσκου στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και ως εκ τούτου την αύξηση, στο μέλλον, των αναγκών κάλυψης των δαπανών.

Ισπανία

Πλήρη εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης που έχει ανακοινώσει η χώρα και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από το 2010 και μετά.

Προσπάθεια μείωση των δαπανών σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και τέλος εφιστά την προσοχή στην περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μην υπάρξει ενίσχυση των όποιων ανισορροπιών στην οικονομία.

Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση καλείται να προσέξει ενδεχόμενο νέας διολίσθησης των δημοσιονομικών μεγεθών της και να εφαρμόσει πιστά το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει στην Κομισιόν.

Επιτάχυνση, αλλά με προσοχή, της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ και στην περίπτωση της Γαλλίας συνιστάται προσοχή για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και κυρίως στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Λετονία

Στην περίπτωση της Λετονίας οι συστάσεις είναι ελαφρώς διαφορετικές από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς η Κομισιόν ζητά από τη χώρα να καταθέσει έως τα τέλη Μαρτίου τα στοιχεία για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008.

Απαιτεί ταχύτατη μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα και σύνδεση αποδοχών με παραγωγικότητα, προκειμένου να υπάρξει και στήριξη του ανταγωνισμού.

Βελτίωση της ευελιξίας στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, μείωση των δημόσιων δαπανών αλλά και ενίσχυση του τρόπου ελέγχου των αγορών.

Επιπρόσθετα, η χώρα καλείται να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, για να επιτύχει καλύτερη απορρόφηση των υπαρχόντων κοινοτικών κονδυλίων.

Μάλτα

Και στην περίπτωση της Μάλτας, η χώρα καλείται να εφαρμόσει πιστά το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που έχει καταθέσει στην Επιτροπή και να διασφαλίσει ότι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα μειωθεί σημαντικά.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα παρουσιάζονται σε αναλυτικό δημοσίευμα του euro2day.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v