Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων ευρωαγορές-futures Wall

Διαθέσεις ξεπουλήματος τραπεζικών τίτλων εμφανίζουν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και την προειδοποίηση της Moody’s, ενώ ισχυρά πτωτικά κινούνται τα futures της Wall Street.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να αποτελούν για μία ακόμη συνεδρίαση το «βαρίδι», καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις.

Το αρνητικό κλίμα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, οξύνθηκε μετά και την προειδοποίηση της Moody’s για ενδεχόμενο υποβάθμισης ομίλων με υψηλή έκθεση στην χρηματοπιστωτική αγορά της Αν. Ευρώπης.

Αποτέλεσμα οι επενδυτές να «φεύγουν» από τις μετοχικές αγορές και να στρέφονται στην «κλασσική ασφάλεια» του χρυσού, με αποτέλεσμα το πολύτιμο μέταλλο να ξεπερνά το επίπεδο των 960 δολαρίων ανά ουγκιά και να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.

Στο «κόκκινο» σχεδόν το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τη μετοχή της KBC να υποχωρεί 11,84%, τον τίτλο της BNP Paribas να αποδυναμώνεται 6,4%, της Societe Generale πλησίον του 9,34% και της HSBC κατά 5,5%. Σε ανάλογη πορεία και οι γερμανικές τράπεζες, με τις Deutsche Bank και Commerzbank να υποχωρούν 6,17% και 4,35% αντίστοιχα.

Πτωτική πορεία και για τον πετρελαϊκό κλάδο, λόγω τόσο των απογοητευτικών μεγεθών της StatoilHydro (-0,17%), όσο και της βεβαιότητας των επενδυτών ότι η ζήτηση πετρελαίου και ως εκ τούτου και η τιμή του δεν πρόκειται να ανακάμψουν σύντομα.

Απώλειες 0,6% για BP, πλησίον του 1,88% για Royal Dutch Shell, 1,97% για την Repsol, ενώ κατά 1,8% χαμηλότερα κινείται και ο τίτλος της Total. Πτώση 2,2% για τον τίτλο της Daimler, η οποία απογοήτευσε με τα οικονομικά της μεγέθη για το 2008, αλλά και την κάθετη μείωση του μερίσματός της.

Όλες οι παραπάνω πιέσεις αποτυπώνονται και στην πορεία των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 2,5% στις 4.256 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 2,20% στις 4.043 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 2,48% χαμηλότερα στις 2.888 μονάδες.

Ισχυρές οι πιέσεις, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,74%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,99% και τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες 2,46%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις τόσο για την πορεία του βιομηχανικού δείκτη Empire για τον Φεβρουάριο, καθώς και των καθαρών εισροών επενδύσεων χαρτοφυλακίου στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v