Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναδυόμενη Ευρώπη στο απόσπασμα

Οι χώρες κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με κάθετη υποχώρηση της ανάπτυξης. Τα προβλήματά τους δεν πρόκειται να "λυθούν μόνα τους". Τα όργανα της ΕΕ οφείλουν να δράσουν όσο είναι καιρός.

  • Peter Attard Montalto, Nomura
Η αναδυόμενη Ευρώπη στο απόσπασμα
Μία από τις ισχυρότερες απειλές για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης προέρχεται από την έκθεσή της στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Peter Attard Montalto, οικονομολόγο της Nomura, υπεύθυνο για τις χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων της οικονομικής άνθησης, όπως υποστηρίζει, τα υψηλά επιτόκια στην αναδυόμενη Ευρώπη οδήγησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις της περιοχής να δανειστούν σε συνάλλαγμα, κυρίως σε ευρώ και σε ελβετικό φράγκο. "Οι οφειλέτες είχαν την άποψη ότι τα ξένα νομίσματα ήταν περισσότερο ασφαλή, ενώ ο δανεισμός σε αυτά ήταν φθηνότερος".

Όμως, οι τράπεζες της ευρωζώνης όχι μόνο πρόσφεραν υψηλό δανεισμό, αλλά φρόντισαν να αγοράσουν και μερίδια σε χρηματοοικονομικούς ομίλους της ευρύτερης περιοχής. "Όντως, περισσότερο από το 80% των τραπεζικών παγίων της αναδυόμενης Ευρώπης βρίσκεται στην κατοχή δυτικών τραπεζών", τονίζει ο κ. Montalto.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: "Αυτή η τακτική ήταν τέλεια την εποχή του εύκολου δανεισμού και της ισχυρής ανάπτυξης της περιοχής. Όμως, η διεύρυνση των spreads και η επώδυνη υποχώρηση της ανάπτυξης θέτει σε κίνδυνο τις τράπεζες που έχουν έκθεση στις συγκεκριμένες οικονομίες. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να ξεπεράσουν το 25%.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για τις οικονομίες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και βαλτικών χωρών αλλά και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν αναλάβει το ρίσκο.

Η διάθεση των αγορών αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ενώ από πλευράς Ε.Ε. ή κάποιου άλλου ευρωπαϊκού οργανισμού δεν εκφράζεται ξεκάθαρη άποψη για το πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υπάρχει ανάγκη γρήγορης αντίδρασης, καθώς οι χώρες κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται σε κλοιό ισχυρής υποχώρησης στην ανάπτυξή τους. Άλλωστε, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από μόνο του".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v