Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι επιλέγουν Soros & Buffett στην κρίση

Σε περιόδους κρίσης το πού επενδύουν επιτυχημένοι deal makers μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» για τους επενδυτές, που αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν τουλάχιστον σταθερά τα κεφάλαιά τους.

Τι επιλέγουν Soros & Buffett στην κρίση
Σε περιόδους κρίσης το πού επενδύουν επιτυχημένοι deal makers όπως οι κ. George Soros και Warren Buffett μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» για τους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν τουλάχιστον σταθερά τα κεφάλαιά τους.

Βάσει των στοιχείων που κατέθεσαν -ως όφειλαν- στη SEC στα τέλη του 2008, οι δύο κορυφαίοι επενδυτές φαίνεται να μη διατηρούν κοινή στάση. Ο μεν κ. Soros, σύμφωνα με τις επενδύσεις της Soros Fund Management, επιλέγει μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, κυρίως δε αυτών που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές. Αντίθετα, ο κ. Buffett σταθερά στρέφεται σε εταιρίες οι οποίες μπορεί στο μέλλον να ζητήσουν τη βοήθειά του, προτιμώντας την αγορά προνομιούχων μετοχών. Αναλυτικότερα:

Soros Fund Management: Κορυφαία επιλογή η Petrobras

Το hedge fund του κ. George Soros στρέφεται στην πετρελαϊκή Petroleo Brasileiro (Petrobras), καθώς απέκτησε 16 εκατ. μετοχές (ADRs) στο δ΄ τρίμηνο του 2008, αυξάνοντας το ποσοστό που κατέχει στον όμιλο στο 1,45%. Παράλληλα, απέκτησε 2,6 εκατ. μετοχές της εταιρίας Potash -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λιπασμάτων- με το συνολικό μερίδιο που κατέχει να διαμορφώνεται στο 2%.

«Σαφώς, λόγω της κρίσης, είναι πολύ λίγες οι επιλογές που έχει κάποιος», υποστηρίζει στο Bloomberg ο κ. Hernan Ladeuix, επικεφαλής της CLSA, σχολιάζοντας τις επιλογές Soros, προσθέτοντας ότι «η επιλογή της Petrobras είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει αργά ή γρήγορα και πιθανώς σε παγκόσμιο επίπεδο να μην υπάρχει άλλη εταιρία που είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι η παραγωγή της μπορεί να αυξηθεί κατά 5% σε ετήσια βάση».

Η Soros Fund Management προχώρησε σε αγορά εννέα εκατ. μετοχών της Best Buy, με το συνολικό ποσοστό που κατέχει στον όμιλο πώλησης ηλεκτρονικών ειδών για καταναλωτές να φτάνει στο 2,3%, ενώ «άνοιξε θέση» και στην Desarrolladora Homex, μεξικανικό κατασκευαστικό όμιλο, αποκτώντας το 4,9% των ADRs που διαθέτει η εταιρία.

«Πωλητήριο» αποφάσισε να αναρτήσει η Soros στη Wal-Mart, προχωρώντας σε πώληση τριών εκατ. μετοχών και μειώνοντας το ποσοστό στον όμιλο στο 0,01%, ενώ πώλησε και δύο εκατ. μετοχές της Research In Motion.

Buffett: Πουλά J&J, κρατά τράπεζες και ασφάλειες

Η Berkshire Hathaway φρόντισε να μειώσει κάθετα την έκθεσή της στην Johnson & Johnson προχωρώντας σε πώληση 28,6 εκατ. μετοχών, ενώ μείωσε κατά 9% το μερίδιο που κατείχε στην Procter & Gamble.

Στο «πωλητήριο» Buffett εισήλθαν η ConocoPhillips, με πώληση 79,9 εκατ. μετοχών, αν και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος στον όμιλο. Επίσης προχώρησε σε πώληση 17,6 εκατ. μετοχών της CarMax, της μεγαλύτερης εταιρίας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε η πώληση 67,6 εκατ. μετοχών της U.S. Bancorp.

Η Berkshire διατήρησε αμετάβλητα τα ποσοστά που κατέχει στην Bank of America και στην American Express, ενώ παρέμεινε ο μεγαλύτερος μέτοχος των Coca Cola, Wells Fargo και American Express.

Ο όμιλος προχώρησε στην αγορά 8,74 εκατ. μετοχών της εταιρίας διαχείρισης υδάτινων πόρων Nalco Holdings, με την αξία του μεριδίου (υπολογίζεται στο 6,4%) να αποτιμάται στα 96,7 εκατ. δολάρια. Απέκτησε 7,78 εκατ. μετοχές της Ingersoll-Rand, εταιρίας με έδρα τις Βερμούδες η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό ψύξης, ενώ αύξησε το μερίδιό του κατά 44% στην NRG Energy, αποκτώντας 7,2 εκατ. μετοχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των κανονισμών που θέτει η SEC, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να ανακοινώνουν τα μερίδια που κατέχουν σε εταιρίες οι οποίες δεν είναι αμερικανικών συμφερόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v