Θετικό κλίμα σε ευρωαγορές και futures

Η πρόβλεψη για εκτίναξη στις πωλήσεις ημιαγωγών το 2004 στηρίζει σε ισχυρή άνοδο τις μετοχές τηλεπικοινωνιών και δη κινητής τηλεφωνίας. Ολοκληρώνεται η –ευνοϊκή σε γενικές γραμμές- περίοδος ανακοίνωσης κερδών στις ΗΠΑ, μικτή εμφάνιση στα futures της Wall.

Οι προβλέψεις για εκτίναξη στις πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και η ανακοίνωση νέας βελτίωσης στην ευρωπαϊκή μεταποίηση οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η προοπτική καλών ανακοινώσεων από τα αμερικανικά macro δημιουργεί θετικό κλίμα στις προθεσμιακές αγορές της Wall Street.

Την άνοδο των ευρωαγορών καθοδηγούν οι μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, μετά την πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών θα εκτιναχθούν τουλάχιστον 19% στο 2004.

Σημαντική άνοδο εμφανίζει η μετοχή της Ericsson (+2,4% στις 16,9 σουηδικές κορόνες), που είναι η ισχυρότερη στον κόσμο στην κατασκευή εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας, καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή δ’ τριμήνου κατά 43%.



Η εταιρία αθλητικών ειδών Puma εκτινάχθηκε 5% όταν η Deutsche Bank αναβάθμισε την πρόβλεψη για την τιμή της μετοχής σε 12μηνη προοπτική κατά 27% στα 180 ευρώ ανά μετοχή.

Η Vodafone Group αντέδρασε με βύθιση 2% σε ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα της Observer ότι η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο μελετά την κατάθεση προσφοράς στην AT&T Wireless Services προς 30 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street το ενδιαφέρον επανέρχεται στα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς ολοκληρώνεται η –αρκετά καλή σε γενικές γραμμές- περίοδος ανακοίνωσης επιχειρηματικών κερδών.

Οι προθεσμιακές αγορές στη Νέα Υόρκη εμφανίζουν ελαφρώς ανοδικές τάσεις, με την προσδοκία ότι ο κρίσιμος δείκτης για την κατάσταση της αμερικανικής βιομηχανίας ISM ενισχύθηκε στα καλύτερα επίπεδα 20 ετών τον Ιανουάριο, καθώς η εργοστασιακή παραγωγή αυξάνεται για να αντεπεξέλθουν οι βιομηχανίες στη βελτίωση της ζήτησης.



Τα futures Μαρτίου του Standard & Poor’s δίνουν premium 5 μονάδων στον δείκτη S&P και 1 μονάδας στον τεχνολογικό Nasdaq.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, περιμένουν ότι ο δείκτης ISM κινήθηκε τον Ιανουάριο στο 64, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 1983, μετά το 63,4 στο τέλος του 2003.

Στα υπόλοιπα macro αναμένεται αύξηση για 7ο συνεχόμενο μήνα στις κατασκευαστικές δαπάνες και βελτίωση στο ατομικό εισόδημα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v