”Φως στο τούνελ” βλέπουν οι εταιρίες των ΗΠΑ

Καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης κερδών, οι μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ παρουσιάζουν ένα από τα καλύτερα 3μηνα μετά το 1999 και εμφανίζονται για πρώτη φορά αισιόδοξες για την μελλοντική κερδοφορία. Πρώτες ύλες και τεχνολογία οι μεγάλοι κερδισμένοι του δ’ 3μήνου 2003.

της Elizabeth Wine στη Νέα Υόρκη

Τα δύο τρίτα περίπου των εταιριών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της Wall Street, σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις που είχαμε μετά την κορύφωση της ανοδικής αγοράς το 1999.

Επιπλέον, σε αυτή την περίοδο ανακοίνωσης κερδών, είδαμε διπλάσιο αριθμό εταιριών να προσφέρουν θετικές προβλέψεις σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενη τρίμηνα.

”Είναι η πρώτη φορά [από το ξεκίνημα της πτωτικής αγοράς] που ακούμε καλύτερες προοπτικές από τις εταιρίες,” δηλώνει ο Αρτ Χόγκαν, διευθυντής αναλύσεων της Jefferies & Co, μετά από μελέτη των οδηγιών για τα αποτελέσματα που έχουν εκδώσει μια σειρά εταιρίες του S&P 500 τον τελευταίο χρόνο.

Ο αναλυτής τονίζει ότι, παρά τα καλά αποτελέσματα στα τελευταία τρία τρίμηνα, οι επιχειρήσεις της Αμερικής δεν είναι πρόθυμες να υποδείξουν στους επενδυτές ότι έχει έρθει ανάκαμψη. Οι προβλέψεις τους –τις οποίες οι αναλυτές μελετούν πιο εξονυχιστικά και από τα πραγματικά αποτελέσματα- είναι κατά κανόνα ουδέτερες.

Ενας παράγοντας που έχει κάνει τις εταιρίες πιο προσεκτικές είναι η εφαρμογή της ρύθμισης περί δίκαιης ενημέρωσης, γνωστής ως ”Reg FD” (regulation fair disclosure), με την οποία απαγορεύεται στις εταιρίες να δίνουν στους αναλυτές της Wall Street πλεονέκτημα στην ενημέρωση έναντι των ιδιωτών επενδυτών.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η πτωτική αγορά, που έχει κάνει τις εταιρίες απρόθυμες να προβλέψουν ανάκαμψη στις επιχειρήσεις τους, γιατί στο παρελθόν οι μετοχές τους υπέστησαν έντονα πλήγματα όταν οι προβλέψεις τους είχαν αποδειχθεί αναληθείς.

Τώρα όμως, οι επιχειρήσεις της Αμερικής βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και είναι διατεθειμένες να το δηλώσουν, όπως αναφέρει ο κ. Χόγκαν. Ωστόσο οι επενδυτές έχουν αρχίσει να συνηθίζουν στην ανάκαμψη κερδών και ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει αρκετά.

Στην τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης κερδών, εκδηλώθηκε μια μεγάλή απόκλιση: στις εταιρίες που ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά έδωσαν συντηρητική οδηγία, οι τιμές των μετοχών τιμωρήθηκαν από τους απογοητευμένους επενδυτές. Οι εταιρίες που έδωσαν αισιόδοξη οδηγία απόλαυσαν σημαντικά κέρδη.

Ο κλάδος που έχει ανακοινώσει την μεγαλύτερη βελτίωση κερδών είναι οι πρώτες ύλες, με τις εταιρίες που έχουν δώσει αποτελέσματα μέχρι τώρα να σημειώνουν σε μέσο όρο ανάπτυξη κερδών 66% σε ετήσια βάση για το δ’ τρίμηνο. Τον κλάδο καθοδηγεί κυρίως η εκτίναξη στις τιμές των εμπορευμάτων, ορισμένα των οποίων έχουν φτάσει σε υψηλό 20 ετών. Η αύξηση στις τιμές των μετάλλων, ειδικά, καθοδηγείται από την έντονη ζήτηση της Κίνας για τα προϊόντα.

Ακολουθούν οι τεχνολογικές εταιρίες, με ανάπτυξη 64% στο τελευταίο τρίμηνο του 2003, καθώς οι δαπάνες κεφαλαίου των μεγάλων εταιριών ανακάμπτουν. Μολονότι τα κέρδη στα προηγούμενα τρία τρίμηνα εκδηλώθηκαν κυρίως χάρη στις περικοπές των δαπανών, οι εταιρίες απολαμβάνουν τώρα πραγματική ανάπτυξη στη ζήτηση.

Σύμφωνα με την Thomson Financial, σχεδόν όλοι οι κλάδοι του S&P 500 έχουν εμφανίσει διψήφια ποσοστά βελτίωσης κερδοφορίας.
© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v