Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DB & Swiss Re "πιέζουν" τις ευρωαγορές

Η ανακοίνωση ζημιών-ρεκόρ από την Deutsche Bank, με παράλληλο «τσεκούρι» στο μέρισμα, αλλά και η εξ ανάγκη «ένεση ρευστότητας» 2,6 δισ. δολαρίων στη Swiss Re από τον Buffett, οδηγούν χαμηλότερα τις ευρωαγορές.

Οι δυσμενείς εταιρικές ανακοινώσεις οδηγούν ισχυρά χαμηλότερα τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τα επιτόκια σε ευρωζώνη και Βρετανία να βρίσκονται στην «κορυφή» της επενδυτικής ατζέντας.

Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι στις σημερινές συνεδριάσεις των Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και ΕΚΤ οι δύο τράπεζες θα διατηρήσουν εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική. Η μεν BoE προβλέπεται ότι θα προχωρήσει σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου με διαμόρφωση στο 1,5%, ενώ η ΕΚΤ θα το διατηρήσει αμετάβλητο στο 2%.

Την ίδια στιγμή οι αγορές κατακλύζονται από μία νέα σειρά δυσμενών εταιρικών ανακοινώσεων με την Deutsche Bank (-1,8%), σαφώς να επικρατεί, καθώς ανακοίνωσε ζημίες-ρεκόρ 4,8 δισ. ευρώ, ενώ προχώρησε σε μείωση κατά 89% του μερίσματός της στα 50 σεντς (του ευρώ).

Σε αρνητική τροχιά και η μετοχή της Swiss Re (-12%), καθώς οι επενδυτές δεν «είδαν με καλό μάτι» την επένδυση ύψους 2,6 δισ. δολαρίων που πραγματοποιεί ο Warren Buffett στον όμιλο, καθώς θεωρούν ότι γίνεται με αρκούντως «δύσκολους» όρους.

Απώλειες 5,6% για τη μετοχή της Unilever, μιας και ο όμιλος αρνήθηκε –λόγω του δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος- να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για την πορεία του το 2009, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο τίτλος της Zurich Financial (-2,7%), μετά από πτώση 87% στα κέρδη δ’ τριμήνου.

Ισχυρές οι πιέσεις και για την μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Santander (-2,3%), μετά την ανακοίνωση υπέρ-διπλασιασμού επισφαλειών το 2008, λόγω ύφεσης σε Ισπανία και Βρετανία.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί κατά 0,61% στις 4.465 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 0,43% στις 4.210 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,15% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3.033 μονάδων.

Σε αρνητικό έδαφος οι μεγαλύτερες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 1,1% και τον κινεζικό Shanghai Composite να αποδυναμώνεται 0,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v