Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια: Προς μείωση από BoE, πάγωμα από ΕΚΤ

Εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική εκ μέρους της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και της ΕΚΤ έχουν προεξοφλήσει οι αγορές στις σημερινές συνεδριάσεις των δύο ιδρυμάτων, αναμένοντας βρετανική μείωση και ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Επιτόκια: Προς μείωση από BoE, πάγωμα από ΕΚΤ
Εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική εκ μέρους της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και της ΕΚΤ έχουν προεξοφλήσει οι αγορές για τις σημερινές συνεδριάσεις των δύο ιδρυμάτων, αναμένοντας βρετανική μείωση και ευρωπαϊκό πάγωμα.

Άλλωστε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Jean-Claude Trichet έχει ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του ότι «η σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι αυτή του Μαρτίου, καθώς τότε θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο ορθά μακροοικονομικά μεγέθη», προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αγορές για διατήρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 2%.

Αντίθετα, η ΒοΕ αναμένεται ότι θα συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%. Τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία είναι κάτι παραπάνω από δυσμενή, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν ότι η ύφεση θα «αντέξει» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της απόφασης της BoE πραγματοποιείται στις 14:00 ώρα Ελλάδας, ενώ για την ΕΚΤ στις 14:45, με τον κ. Jean-Claude Trichet να «αναλύει» το σκεπτικό της όποιας απόφασης σε συνέντευξη Τύπου, η οποία ξεκινά στις 15:30 ώρα Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v