Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές πιέσεις στις ευρωαγορές

Τα δυσμενή αποτελέσματα της BP ήταν αρκετά για να ανατρέψουν το, αρχικώς, θετικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες «περνούν στην αρνητική περιοχή», καθώς οδηγούν σε πτώση τον δεικτοβαρή ενεργειακό κλάδο.

Η ανακοίνωση δυσμενών οικονομικών μεγεθών δ’ τριμήνου από τον κορυφαίου πετρελαϊκό όμιλο BP, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για το «αρνητικό γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο δεικτοβαρής ενεργειακός κλάδος κινείται χαμηλότερα.

Το αρχικά θετικό κλίμα στηρίχθηκε στην πορεία των μετοχών τηλεπικοινωνιακών ομίλων, μετά την ανακοίνωση της Vodafone (5,5%) για άνοδο πωλήσεων στο γ’ τρίμηνο, αλλά και με τα ανακοινωθέντα νέα «πακέτα» στήριξης για τις οικονομίες Αυστραλίας και Ιαπωνίας.

Σε ανοδική πορεία εξακολουθούν να κινούνται οι μετοχές των France Telecom και Deutsche Telekom, με κέρδη 2,33% και 3,6% αντίστοιχα, σαφώς βοηθούμενες από την ανταγωνίστρια Vodafone.

Στον αντίποδα πτώση 4,2% σημειώνει ο τίτλος της BP, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζουν οι μετοχές των Royal Dutch Shell και Total, οι οποίες κινούνται 2% και 1,7% χαμηλότερα.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 1,02% στις 4.227 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,76% στις 4.045 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1% χαμηλότερα στις 2.900 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v