Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "κλοιό" ρευστοποιήσεων ευρωαγορές-futures Wall

Διάθεση γρήγορων και άνευ "σκέψης" ρευστοποιήσεων μοιάζει να διακατέχει τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να βρίσκονται εκ νέου σε «κλοιό επίθεσης». Ισχυρή πτώση και στα futures της Wall Street.

Η ύφεση θεωρείται βέβαιο ότι θα πλήξει περαιτέρω την εταιρική κερδοφορία, ενώ οι τράπεζες είναι τα «συνήθη θύματα», κάθε συνεδρίασης που χαρακτηρίζεται από διαθέσεις ρευστοποιήσεων.

Πτώση 11% για τον τίτλο της Barclays, μετά την υποβάθμισή της από την Moody’s, καθώς ο οίκος αναμένει «υψηλές ζημίες και επισφάλειες» για τη βρετανική τράπεζα. Απώλειες 12% για BNP Paribas, καθώς η απόκτηση μονάδας της Fortis δεν ενίσχυσε τελικώς τους δείκτες ταμειακής επάρκειάς της.

Στον κυκεώνα των ρευστοποιήσεων συμπαρασύρονται οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές με την Credit Agricole να υποχωρεί 7,6% και την Societe Generale να αποδυναμώνεται 7,9%.

Αξίζει να σημειωθεί –βάσει στοιχείων του Bloomberg- ότι μέχρι στιγμής 120 ευρωπαϊκές εταιρείες, εισηγμένες στον DJ Stoxx 600 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, με μέση πτώση κερδών στο 40%. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2009 τα κέρδη των εταιρειών του DJ Stoxx 600 θα υποχωρήσουν 1,6%, μετά από πτώση 20% το 2008.

Απώλειες 1,2% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ενώ πλησίον του 2,6% αποδυναμώνεται ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600.

Στο 2,18% η πτώση για τον DAX 30 ο οποίος διαμορφώνεται στις 4.237 μονάδες, με την αγορά του Λονδίνου να είναι «παγωμένη» -κυριολεκτικά, καθώς στη Βρετανία υπάρχουν οι χειρότερες χιονοπτώσεις από το 1991-, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,05% στις 4.064 μονάδες. Απώλειες 2,66% για CAC 40 στις 2.894 μονάδες.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται, αυτήν την ώρα, και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,45%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,53% και τον Nasdaq να κινείται 1,89% χαμηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία προσωπικών εισοδημάτων και δαπανών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Επιπλέον ανακοινώνεται η πορεία του δείκτη μεταποίησης ISM τον Ιανουάριο, καθώς και των κατασκευαστικών δαπανών τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v