Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις σε ευρωαγορές & futures Wall Street

Η ανακοίνωση δυσμενών εταιρικών μεγεθών από κορυφαίους ομίλους όπως οι Xstrata και Shell, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και οδηγήσει σε πτώση ευρωαγορές και futures της Wall Street.

Την πρώτη υποχώρησή τους σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων καταγράφουν τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα futures της Wall Street, καθώς η ανακοίνωση δυσμενών οικονομικών μεγεθών από κορυφαίους ομίλους επαναφέρει στις επενδυτικές συνειδήσεις τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Οι πιέσεις επικεντρώνονται κατά κύριο λόγω στον κλάδο μετάλλων, μετά την ανακοίνωση πτώση κερδών 35% για το 2008 από την Xstrata (-8,6%), αλλά και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου με discount 66%.

Η Xstrata συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, με την BHP Billiton να υποχωρεί 3,6%, την Rio Tinto να αποδυναμώνεται 5,8% και την Anglo American να σημειώνει απώλειες της τάξης του 5%.

Ισχυρή πτώση, της τάξης του 6,6%, σημειώνει και ο τίτλος του London Stock Exchange Group, μετά από σύσταση της Citigroup για πώληση της μετοχής.

«Κατανοούμε καθημερινά ότι η ύφεση είναι ισχυρή. Πλήττει οικονομίες και εταιρική κερδοφορία και μάλιστα με ταχύτητα», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Romain Boscher επικεφαλής επενδύσεων στην Groupama Asset Management.

Απώλειες 1,2% για τον DJ Stoxx 600, με την πτώση του δείκτη από την αρχή του μήνα να αγγίζει το 3,2%. Διεύρυνση των απωλειών καταγράφεται και για τους κορυφαίους εθνικούς δείκτες της Ευρώπης, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,54% στις 4.445 μονάδες, τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 2,24% στις 4.199 μονάδες (με βασικό «βαρίδι» τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων), ενώ κατά 1,66% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.024 μονάδες.

Πτωτική κίνηση, αυτήν την ώρα, για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,29%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,45% και τον Nasdaq να κινείται 1,24% χαμηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, τις πωλήσεις νέων κατοικιών για τον ίδιο μήνα και τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v