Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στηρίζει ευρωαγορές-futures Wall

Νέο ξέσπασμα ανόδου των τραπεζικών μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο οδηγεί σε ισχυρή άνοδο τόσο τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα futures της Wall Street.

Με «ηγέτες» τις τράπεζες οι διεθνείς αγορές καταγράφουν ένα εντυπωσιακό ράλι, ενώ για πρώτη φορά η σημερινή συνεδρίαση της Fed δεν φαίνεται να απασχολεί στο ελάχιστο τους επενδυτές.

Άλλωστε τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά στο 0%, με την Fed να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «αχαρτογράφητη περιοχή», σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που οφείλει να πραγματοποιήσει προκειμένου να στηρίξει αμερικανική οικονομία και αγορά.

Οι τράπεζες δέχονται στήριξη και από την πιθανολογούμενη δημιουργία ενός «τραπεζικού ομίλου-απορροφητήρα» στις ΗΠΑ, δηλαδή μίας τράπεζας υπό κρατική εποπτεία στην οποία θα τοποθετηθούν όλα τα τοξικά στοιχεία του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Το επιτελείο του Barack Obama βρίσκεται σε αναβρασμό προκειμένου να καθορίσει τους όρους με τους οποίους θα δημιουργηθεί αυτός ο νέος, καθ’ όλα πρωτότυπος οργανισμός και φυσικά το ποιος θα αναλάβει την εποπτεία του.

Ανοδική πορεία και για τις μετοχές τεχνολογικών ομίλων, καθώς SAP και Yahoo κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αγορών, ενώ στα «συν» για την SAP (7%) και η ανακοίνωση μείωσης περισσότερων από 3.000 θέσεων εργασίας.

«Σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένας τέτοιος τραπεζικός οργανισμός στις ΗΠΑ, οι αγορές θα ανακουφιστούν», υποστηρίζει στο Bloomberg, ο κ. Guillaume Duchesen, διαχειριστής κεφαλαίων στην Fortis Private Banking, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 117 δισ. δολαρίων.

Μία απλή καταγραφή της πορείας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών είναι αποκαλυπτική των επενδυτικών διαθέσεων: άνοδος 26% για Barclays, 15,9% για Royal Bank of Scotland, 16,6% για Deutsche Bank, απόλυτη «έκρηξη» 42,7% για Lloyds, κέρδη 14,9% για BNP Paribas.

Στο 0,8% διαμορφώνονται τα κέρδη για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 861 μονάδων, με τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600 να ενισχύεται 1,9%.

Άνοδος 2,63% για τον DAX 30 στις 4.437 μονάδες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 2,01% στις 4.278 μονάδες. Σταθερά υψηλότερα από το «ψυχολογικό όριο» των 3.000 μονάδων ο CAC 40, ο οποίος «ανεβαίνει» στις 3.033 μονάδες, με άνοδο 2,68%.

Ισχυρά ανοδική κίνηση, αυτήν την ώρα, για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να εμφανίζει κέρδη 1,95%, τον S&P 500 να κινείται 2,32% υψηλότερα και τον Nasdaq να ενισχύεται 2,34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v