Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ιδιαίτερη συνεδρίαση της Fed

Για πρώτη, ίσως, φορά στην ιστορία κανένας δεν ενδιαφέρεται για το τι θα πει η Fed για τα επιτόκια, που είναι σχεδόν μηδενικά. Και αυτό που ενδιαφέρει ως επί το πλείστον την ίδια την κεντρική τράπεζα είναι η αγορά ακινήτων.

  • John Authers
Μια ιδιαίτερη συνεδρίαση της Fed
Η επιτροπή ανοιχτών αγορών της Federal Reserve, η FOMC, πραγματοποιεί σήμερα την τακτική συνεδρίαση του Ιανουαρίου και οι αποφάσεις της θα είναι σημαντικές για την αγορά. Αλλά, για πρώτη ίσως φορά, κανένας δεν ενδιαφέρεται για το τι θα πει για τα επιτόκια, που είναι σχεδόν μηδενικά. Και η αγορά που ίσως ενδιαφέρει ως επί το πλείστον τη Fed είναι η αγορά ακινήτων.

Η Fed ίσως παραθέσει λεπτομέρειες για την «ποσοστιαία χαλάρωση» - την άσχημη φράση που περιγράφει την τέχνη της αγοράς ομολόγων ώστε να πιεστούν χαμηλότερα τα yields που πληρώνουν και την τόνωση της οικονομίας με χαμηλότερα επιτόκια, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια.

Αν υπάρχει ένας κρίσιμος συντελεστής που μπορεί να καθορίσει το πότε θα αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, είναι οι τιμές κατοικιών. Όσο περισσότερο πέφτουν, τόσο υψηλότερος θα είναι ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής στα στεγαστικά χρεόγραφα που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ακόμη πιο κάθετη πτώση στις τιμές ακινήτων, ακόμη και σε πόλεις όπως το Σικάγο και η Βοστόνη, που είχαν μείνει σχετικά απρόσβλητες από τη «φούσκα» των ακινήτων.

Τα χαμηλότερα στεγαστικά επιτόκια θα πρέπει να ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές. Και οι κινήσεις της Fed μέχρι σήμερα έχουν πράγματι κατορθώσει να ρίξουν το στεγαστικό επιτόκιο. Το επιτόκιο του 30ετούς στεγαστικού της Fannie Mae, που είναι το «βαρόμετρο» του κλάδου, κινείται κάτω από το 4% έναντι πάνω από 6% τον Οκτώβριο.

Με αυτήν την τακτική έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο στις αιτήσεις επαναχρηματοδότησης των δανείων σταθερού επιτοκίου, που έχουν αυξηθεί 6 φορές από τον Οκτώβριο. Αλλά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τα στεγαστικά επιτόκια έχουν «τσιμπήσει» τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό ίσως σημαίνει ότι η αγορά προκαλεί τη Fed να προχωρήσει με αγορές ομολόγων.

Και οι αποκλιμακώσεις στις τιμές ακινήτων ίσως σημαίνουν ότι οι επαναχρηματοδοτήσεις θα αποδειχτούν λιγότερο ελκυστικές απ’ όσο φαίνεται, γιατί οι τράπεζες επανεκτιμούν το ακίνητο σε χαμηλότερες αξίες. Που σημαίνει ότι, ακόμη και με μηδενικά επιτόκια, η Fed έχει να κάνει κάποιους δύσκολους υπολογισμούς.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v