Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές-Πτώση DAX 2,85%

Οι φόβοι ότι η ύφεση θα πλήξει ακόμη περισσότερο την εταιρική κερδοφορία, αλλά και η νέα υποχώρηση για το αμερικανικό ελαφρύ πετρέλαιο, οδηγούν αρκετά χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πτωτική κίνηση για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον MSCI World Index (-0,9%) να κινείται ισχυρά χαμηλότερα, αφού «έκλεισε» τον χειρότερο Ιανουάριο στην ιστορία του.

Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την πεποίθησή τους ότι η εταιρική κερδοφορία αλλά και οι οικονομίες θα δεχθούν ακόμη πιο ισχυρά «κτυπήματα» λόγω της ύφεσης.

Η δήλωση, δε, του προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama ότι η αμερικανική οικονομία θα «βρεθεί σε δύσκολη πορεία για αρκετούς μήνες», ήταν αρκετή για να πλήξει κυρίως τις μετοχές εταιρειών που αντλούν μεγάλο μέρος κερδών και εσόδων από τις ΗΠΑ.

«Το hangover της περασμένης εβδομάδας, λόγω κυρίως των αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ, φαίνεται να συνεχίζεται αμείωτο», σημειώνει στο Bloomberg, ο κ. Matthew Buckland, trader στην CMC Markets στο Λονδίνο.

Πτώση 4,4% για τη μετοχή της Delhaize, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την JPMorgan Chase, ενώ ανάλογη κίνηση από τον οίκο οδηγεί 2,5% χαμηλότερα και τη μετοχή της Royal Ahold.

Στον αντίποδα ισχυρά ανοδικά, κατά 5,8% κινείται η μετοχή της Rio Tinto, μετά από ανακοίνωση ότι εξετάζει πώληση μεριδίου της στην Chinalco, προκειμένου να μειώσει το χρέος της ύψους 38,9 δισ. δολαρίων. Σε ανοδική τροχιά, με κέρδη 6,6%, ο τίτλος της Ryanair Holdings, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη για το σύνολο του έτους χρήσης 2008-2009, παρά τις ζημίες 102 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 2,85%, διαμορφούμενος στο επίπεδο των 4.213 μονάδων. Απώλειες 2,10% για τον FTSE 100 στις 4.061 μονάδες, ενώ κατά 3,12% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 2.881 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v