Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall:Η απόδοση Ιανουαρίου «στιγματίζει» το έτος;

Η Wall έκλεισε τον Ιανουάριο με πτώση 7% κάνοντας «κακή αρχή» στο 2009 - ειδικά για όσους πιστεύουν στη χρηματιστηριακή «σοφία» ότι ο πρώτος μήνας του έτους δίνει το στίγμα των αποδόσεων του συνόλου της χρονιάς.

Wall:Η απόδοση Ιανουαρίου «στιγματίζει» το έτος;
Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε τον Ιανουάριο με πτώση 7%, κάνοντας «κακή αρχή» για το έτος, ειδικά για όσους πιστεύουν στο χρηματιστηριακό ρητό ότι «ο Ιανουάριος δίνει το στίγμα των αποδόσεων του έτους», ότι δηλαδή όση είναι η άνοδος ή η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών τον Ιανουάριο, ανάλογη είναι και στο σύνολο του έτους.

Πρόκειται για μια «σοφία της αγοράς» η οποία, σύμφωνα με έρευνα του Quantitative Analysis Service, έχει μέχρι σήμερα επαληθευτεί στο 65% - 75% των περιπτώσεων.

«Δεν ισχύει πάντα, αλλά σίγουρα ο Ιανουάριος όπως και ο Απρίλιος είναι οι μήνες που δίνουν το σαφέστερο στίγμα για το σύνολο του έτους», σημειώνει στο MarketWatch ο κ. Ken Tower της ερευνητικής εταιρίας.

Ο δείκτης S&P 500, τον οποίο χρησιμοποιούν οι περισσότεροι επαγγελματίες ως «βαρόμετρο» της ευρύτερης αγοράς, έκλεισε τον Ιανουάριο με πτώση 7,4%. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει 8% και ο τεχνολογικός Nasdaq 5,3%.

Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές που «διαβάζουν» την τεχνική ανάλυση χρησιμοποιούν τις «προγνωστικές» ικανότητες του Ιανουαρίου όχι επειδή είναι δεισιδαίμονες, αλλά επειδή ιστορικά έχουν αποδώσει.

«Δεν υπάρχει λογική εξήγηση», τονίζει ο κ. Tower. «Υπάρχουν όμως κάποιοι ειδικοί παράγοντες που λειτουργούν τον Ιανουάριο. Ο Δεκέμβριος είναι στο τέλος του φορολογικού έτους, οπότε είναι λογικό να γίνεται ένα "συμμάζεμα", ενώ ο Ιανουάριος εκπροσωπεί το "φρέσκο" χρήμα που θα δεσμευτεί στη νέα χρονιά.

Επιπλέον, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες εορταστικές δαπάνες και οι επενδυτές χρησιμοποιούν τα μοτίβα αυτών των δαπανών για να "υπολογίσουν" τις μελλοντικές δαπάνες και άρα τα επιχειρηματικά κέρδη και την οικονομική δραστηριότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v