Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές-Ράλι στα futures της Wall

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, κατορθώνοντας να αντιστρέψουν το αρχικώς αρνητικό κλίμα, ενώ διαθέσεις για «ξέσπασμα» ανόδου καταγράφεται στα futures της Wall Street.

Σε ανοδική πορεία οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες κατόρθωσαν να «διαγράψουν» πλήρως τις αρχικές – αρκετά ισχυρές – απώλειές τους, με τους επενδυτές να διακόπτουν το σερί των ρευστοποιήσεων και να βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών.

Στα θετικά για τις ευρωπαϊκές αγορές, έκθεση της JP Morgan, στην οποία ο αμερικανικός όμιλος προσδίδει σύσταση «overweight» για τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών για το 2009, τονίζοντας ότι διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις.

Σε κλοιό, πάντως, κάτι παραπάνω από ισχυρών πιέσεων παραμένουν οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και πετρελαϊκών εταιρειών, μετά την υποχώρηση στις τιμές μετάλλων αλλά και την «απώλεια» ακόμη και των 48 δολαρίων για το αμερικανικό ελαφρύ αργό.

Απώλειες 10,62% για την BHP Billiton, ενώ πλησίον του 5,9% αποδυναμώνεται ο τίτλος της Anglo American.

Αυτό που μοιάζει να καθιστά περισσότερο αισιόδοξους τους επενδυτές είναι η προοπτική νέας μείωσης επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας, στις συνεδριάσεις τους την Πέμπτη, όσο και η «πίστη» ότι η Fed θα παρέμβει εκ νέου στην αμερικανική αγορά τόσο για τόνωση της οικονομίας όσο και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κέρδη 2,14% για τον DAX 30 ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 4.488 μονάδων, με τον CAC 40 να ενισχύεται 0,75% στις 3.103 μονάδες. Απόλυτα «ολική επαναφορά» για τον FTSE 100, ο οποίος, ενδοσυνεδριακά, έχασε και το «ψυχολογικό στήριγμα» των 4.000 μονάδων, για να αναστρέψει πλήρως την πορεία του και να ενισχύεται 0,89% στις 4.101 μονάδες.

Ισχυρά ανοδικά, μετά το χθεσινό μίνι-κραχ, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,83%, τον S&P 500 να κινείται 2,06% υψηλότερα και τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 2,10%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο αναμένεται η ανακοίνωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, στοιχείο που θα δείξει και την «υγεία» των τριών κορυφαίων ομίλων του κλάδου στη χώρα, οι επικεφαλής των οποίων καταθέτουν Πέμπτη και Παρασκευή ενώπιον του Κογκρέσου, σχετικά με την ανάγκη του «πακέτου στήριξης» των 25 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v