Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τριετίας οι ευρωαγορές-Πτώση σε futures

Την απόλυτη… στροφή πραγματοποίησαν οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες απώλεσαν όλα τα αρχικά -έστω και μικρά- κέρδη τους για να επιστρέψουν σε χαμηλό τριών ετών. Σε ανάλογη πορεία υποχώρησης και τα futures στη Wall Street.

Επιστροφή των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες διαμορφώνονται σε χαμηλό τριών ετών, με τις μετοχές τραπεζικών ομίλων και ασφαλιστικών εταιριών να βυθίζονται.

Οι επενδυτές δεν μοιάζει να πείθονται ότι «τα χειρότερα» της κρίσης έχουν περάσει, ενώ την ίδια στιγμή ο πανικός αποτελεί το βασικό «συναίσθημα» που επικρατεί στις αγορές, με οποιαδήποτε είδηση να οδηγεί είτε σε «έκρηξη αισιοδοξίας» είτε σε… απόλυτη απογοήτευση.

Σαφώς η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 4% -αν και το ίδιο ποσοστό είχε καταγραφεί και στο Flash estimate της Eurostat- βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σε χαμηλό 10 ετών η μετοχή της Natixis (-12%), έπειτα από δημοσίευμα της «Les Echos» ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστική αύξηση κεφαλαίου.

Ισχυρές πιέσεις για HBOS (-8,8%) και Royal Bank of Scotland (-5,9%), ενώ πτωτικά κινείται η μετοχή της BMW (-1,6%), μετά την υποχώρηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

«Βουτιά» για τη μετοχή της ASML Holding, κατά 14%, καθώς ο όμιλος προέβλεψε πτώση 20% στις ετήσιες πωλήσεις του.

Πτώση 1,3% για τον DJ Stoxx 600 στις 263,13 μονάδες, με τον δείκτη να βρίσκεται 34% χαμηλότερα σε σύγκριση με την υψηλότερη τιμή του (Ιούνιος 2007), όντας σε bear market. Μάλιστα το P/E διαπραγμάτευσης φτάνει στο 10,8%, δηλαδή στο χαμηλότερο από το 2002.

«Οι τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν μεγαλύτερες ζημίες», σημειώνει ο κ. Andy Lynch, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 10 δισ. δολαρίων για τη Schroder Investment Management.

Σημειώνεται ότι και οι 17 αγορές της Δ. Ευρώπης που λειτουργούν σήμερα κινούνται πτωτικά, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,89% στις 6.033 μονάδες, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται πλησίον του 1,44% στις 5.097 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,96% χαμηλότερα, στο επίπεδο των 4.022 μονάδων.

Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,35%, τον S&P 500 στο 0,36% και τον Nasdaq κατά 0,25%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ξεχωρίζει η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με πρόβλεψη ότι έχει φτάσει στο 4,5%. Ανακοινώνονται επίσης τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου, ενώ δημοσιοποιούνται τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 24-25/6.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v