Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedging στον πληθωρισμό

Μπορούν οι μετοχές να αποτελέσουν "ανάχωμα" στον πληθωρισμό; Σύμφωνα με τον Kenneth Liew της UBS, εάν εξετάσουμε τις αντίστοιχες περιόδους υψηλού πληθωρισμού των δεκαετιών '70 και '80, θα δώσουμε θετική απάντηση.

  • Kenneth Liew, UBS
Hedging στον πληθωρισμό
Μπορούν οι μετοχές να αποτελέσουν "ανάχωμα" στον πληθωρισμό; Ο κ. Kenneth Liew, στρατηγικός αναλυτής της UBS ερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι μετοχές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, δηλαδή στη δεκαετία του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Σύμφωνα με τον κ. Liew, η κερδοφορία αλλά και η μερισματική απόδοση είτε συμβάδισαν -ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που τον ξεπέρασαν- με τον πληθωρισμό, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μάλιστα, αυτή η εικόνα δεν καταγράφεται μόνο στους κλάδους ενέργειας και εμπορευμάτων αλλά και στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς.

"Όμως τα P/E τείνουν να υποχωρούν σημαντικά όταν ο πληθωρισμός ενισχύεται ακόμη και στους κλάδους ενέργειας και εμπορευμάτων. Αποτέλεσμα οι μετοχικές αποτιμήσεις να υποχωρούν τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους. Η συρρίκνωση των P/E οφείλεται στην άποψη που υπάρχει για το τι είναι η "ορθή αποτίμηση", με δεδομένα τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και την ενίσχυση του risk premium καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται". Αυτά σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Επιπρόσθετα, ο κ. Liew ανακάλυψε ότι παρά τη σταθερή πορεία της κερδοφορίας τους κλάδοι οι οποίοι θεωρούνται "σχετικώς άνοσοι στον πληθωρισμό", όπως αυτοί της υγείας και των σταθερών καταναλωτικών αγαθών, τελικώς είχαν πορεία χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς στη δεκαετία του '70.

"Ο βασικός λόγος είναι ότι τα δικά τους P/E σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση εξαιτίας της ανάγκης προσαρμογής τους σε υψηλότερο πληθωρισμό και ισχυρότερο risk premium", σημειώνει ο αναλυτής.

Καταλήγοντας, ο κ. Liew τονίζει ότι οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις αποτελούν καλή προστασία ενάντια στον πληθωρισμό. "Επιβεβαιώνουν ότι οι επενδυτές έχουν εύκολη πρόσβαση στη μετοχική κερδοφορία, υπό τον όρο φυσικά ότι αυτή ενισχύεται παράλληλα με τον πληθωρισμό".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v