Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη υπόσχεση του Ben Bernanke

Ο κ. Ben Bernanke υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει το ύψιστο των δυνάμεών του προκειμένου οι αγορές να ανακτήσουν την ψυχραιμία τους. Πολύ καλή πρόθεση, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα το κατορθώσει…

  • Krishna Guha
Η μεγάλη υπόσχεση του Ben Bernanke
Ο κ. Ben Bernanke ανέλαβε την υποχρέωση να βοηθήσει τις αγορές να ανακτήσουν την υγεία τους, διαβεβαιώνοντας ότι αυτός ακριβώς ο στόχος αποτελεί "τη βασική προτεραιότητα" της Fed.

Στην προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου παραδέχτηκε, πάντως, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Fed να ανακαλύψει τον ορθό δρόμο προκειμένου να υπάρξει ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεικνύουν ότι "αρκετές αγορές αλλά και εταιρίες βρίσκονται υπό έντονη πίεση". Οι σφιχτές συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η συνεχιζόμενη υποχώρηση στις τιμές κατοικιών θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, όμως, παραδέχτηκε ότι η διοίκηση της Fed θεωρεί τις προοπτικές για τον πληθωρισμό "εξαιρετικά αβέβαιες", δεδομένων των ανησυχιών ότι οι τιμές εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να ενισχύονται και σαφώς μπορεί να "ενσωματωθούν" στις όποιες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Bernanke "ο βασικός στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο". Πάντως η Fed προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την αμερικανική ανάπτυξη. Αρχικά την τοποθετούσε μεταξύ 0,3% και 1,2% για φέτος, ενώ τώρα θεωρεί ότι μπορεί να κυμανθεί από 1% έως και 1,6%, λαμβάνοντας ως παράμετρο την ανέλπιστα καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο α΄ εξάμηνο.

Όμως δεν είναι αισιόδοξη για την πορεία όλων των μακροοικονομικών στοιχείων, καθώς αναμένεται η ανεργία να διαμορφωθεί μεταξύ 5,5% και 5,7% έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, αναβάθμισε και την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, τον οποίο τώρα τοποθετεί μεταξύ 3,8% και 4,2% (σε ετήσια βάση), ενώ τον Απρίλιο υποστήριζε ότι θα κυμανθεί από 3,1% έως και 3,4%.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v