Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων

Ο κ. Ben Bernanke άφησε να εννοηθεί ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά έως το τέλος του 2008. Το πιθανότερο είναι ότι θα το πράξει, αλλά καλό θα ήταν οι επενδυτές να βρίσκονται σε εγρήγορση.

  • John Authers, Investment Editor
Οι προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων
Τα όσα άφησε να εννοηθούν ο κ. Ben Bernanke στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο δεν είναι κάτι νέο.

Πριν από δύο χρόνια χρησιμοποίησε αυτή την κατάθεση για να υπονοήσει ότι η Fed είναι έτοιμη να σταματήσει την πολιτική αύξησης επιτοκίων. Ο S&P 500 εκείνη την ημέρα κατέγραψε ράλι με άνοδο 5% και ενισχύθηκε πλησίον του 27% στους 14 μήνες που ακολούθησαν, κατά τη διάρκεια των οποίων τα αμερικανικά επιτόκια έμειναν αμετάβλητα.

Όμως αυτήν την εβδομάδα ο S&P 500 υποχώρησε χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου βρισκόταν τον Ιούλιο του 2006. Οι μετοχές αμερικανικών τραπεζικών ομίλων έχουν υποχωρήσει κατά 50%. Ως εκ τούτου η αισιοδοξία που σκόρπισε, τότε, ο κ. Bernanke αποδείχτηκε παγίδα.

Ας έχετε αυτό στο μυαλό σας όταν εξετάζετε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η αγορά στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed. Ξανά, υπό διαφορετικές συνθήκες, ο κ. Bernanke υπέδειξε ότι η Fed δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Το 2006 τα επιτόκια έμειναν σταθερά καθώς η οικονομία ακολουθούσε καλή πορεία. Σήμερα τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά καθώς «ακριβές ενεργειακές τιμές, σφιχτές πιστωτικές συνθήκες και περαιτέρω υποχώρηση στην αγορά κατοικιών ασκούν έντονες πιέσεις στην ανάπτυξη αλλά και στις προοπτικές της» και ταυτόχρονα «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα». Ως εκ τούτου η διατήρηση της σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα».

Αν και ο κ. Bernanke υποστήριξε ότι «η άνοδος του πετρελαίου βοηθά στην αύξηση του πληθωρισμού», βρέθηκε πολύ κοντά στο να υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια φέτος.

Εάν τα παραπάνω συνδυαστούν με την ξαφνική πτώση κατά 7% της τιμής του πετρελαίου -πιθανώς οφειλόμενη και στις απαισιόδοξες δηλώσεις Bernanke-, επιβεβαιώνουν στους επενδυτές ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να φοβούνται για αύξηση του κόστους δανεισμού. Ο τραπεζικός δείκτης KBW κινούνταν 7% χαμηλότερα πριν από την ομιλία Bernanke και ανέκαμψε 10% έπειτα από αυτήν.

Η μεταβλητότητα ήταν υπερβολική. Αλλά είναι καλύτερα να θυμόμαστε τι συνέβη την τελευταία φορά που η αντίστοιχη ομιλία του κ. Ben Bernanke οδήγησε σε χρηματιστηριακό ράλι.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v