Η άνοδος του ευρώ ”ανησυχεί” τις ευρωαγορές

Διευρύνουν τις απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με το ότι η άνοδος του ευρώ στο τελευταίο διήμερο, θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη στις διεθνείς αγορές. Αρνητικά κινούνται τα futures στη Wall, εν αναμονή των στοιχείων για τις κατασκευαστικές δαπάνες και τον ISM.

Έντονα αρνητικές διαθέσεις εμφανίζουν πλέον οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη στις διεθνείς αγορές. Αρνητική και η επίδραση της συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Πτωτικά κινούνται τα futures στη Wall Street, εν αναμονή των στοιχείων για το δείκτη τάσεων στη μεταποίηση ISM, αλλά και τις κατασκευαστικές δαπάνες. Ο ISM αναμένεται να σημειώσει άνοδο τον Ιούνιο στο 51 από το 49,4 του προηγουμένου μήνα, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες εκτιμάτι ότι θα καταγράψουν άνοδο 0,3%.

Ειδικότερα, το ευρώ έχει αυξήσει τα κέρδη του στο 1,3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, διαμορφούμενο στα 1,1531 δολάρια. Ευρωπαίοι εξαγωγείς εκφράζουν ανησυχίες ότι η υψηλή τιμή του ευρώ θα περικόψει την αξία των πωλήσεων στην αμερικανική αγορά, τη μεγαλύτερη για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Πτώση περί το 1% καταγράφει η μετοχή της DaimlerChrysler, της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που αποκομίζει περί το ήμισυ των εσόδων της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και η Siemens σημειώνει απώλειες 1,2%.

Στο 3% ανέρχονται οι απώλειες της γερμανικής SAP, καθώς η JP Morgan & Chase προχώρησε σε υποβάθμισή της σε neutral από overweight. Κατά 4,4% υποχωρεί η φαρμακοβιομηχανία Merck, η οποία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πουλήσει 4,5 εκατ. νέες μετοχές στους θεσμικούς επενδυτές, ως μέρος της αύξησης κεφαλαίου.

Εξάλλου, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για ένατο μήνα τον Ιούνιο, στη διάρκεια των 10 τελευταίων, καθώς η ανεργία παραμένει στο υψηλό 39 μηνών και η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του Reuters, υποχώρησε στο 46,4 από το 46,8 τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 47,4.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,21% στις 4022,8 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,92% στις 3055,63 μονάδες. Ο DAX σημειώνει πτώση 1,13% στις 3184,63 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v