Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κατήφεια" σε Ευρώπη και Ασία λόγω πετρελαίου

Η «έκρηξη» των τιμών του πετρελαίου, που απειλεί την εταιρική κερδοφορία και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, κυριαρχεί στις επενδυτικές ανησυχίες και ωθεί αισθητά χαμηλότερα τις αγορές Ευρώπης και Ασίας.

Η «έκρηξη» των τιμών του πετρελαίου, που απειλεί την εταιρική κερδοφορία και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, κυριαρχεί στις ανησυχίες των επενδυτών και ωθεί αισθητά  χαμηλότερα τις αγορές Ευρώπης και Ασίας.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε 0,99% στις 6.208 μονάδες, ο DAX 1,12% στις 6.992 μονάδες και ο CAC 2,15% στις 4.946 μονάδες.

Η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 124 δολάρια ανά βαρέλι επιτείνει τις πιέσεις στις μετοχές, ενώ συνεχίζονται οι δυσμενείς ανακοινώσεις από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.

Η American International Group ανακοίνωσε δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών και μετοχική έκδοση 12,5 δισ. δολ. για να καλύψει ζημίες. Η μετοχή της διολισθαίνει 6,9% στις συναλλαγές στην Φρανφκούρτη.

Η HSBC αντιδρά με πτώση 1,4% στη σύσταση πώλησης της μετοχής της από τη Morgan Stanley.

Η Allianz ανακοίνωσε βύθιση 65% στα κέρδη τριμήνου και υποχωρεί 1,3% ενώ η ING 1,3%.

Η Ryanair διολισθαίνει 3,7% και η Air France-KLM 2,1% εξαιτίας της αδιάκοπης αναρρίχησης των τιμών πετρελαίου.

Νωρίτερα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα κορυφαίων ασιατικών εταιριών, όπως η Toyota και η Olympus, πίεσαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων τις ασιατικές αγορές, οι οποίες έκλεισαν την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 1% στη συνεδρίαση και 1,6% σε εβδομαδιαία βάση. Η πτώση ήταν 1,74% για τον Nikkei.

Αντιθέτως, στην αμερικανική αγορά οι δείκτες έκλεισαν τελικά σε θετικό έδαφος, έπειτα από αρχική μεγάλη πτώση εξαιτίας της αναρρίχησης του πετρελαίου.

Τα πρόσημα «διέσωσε» αγοραστικό ενδιαφέρον για ελκυστικές αποτιμήσεις, κυρίως στον κλάδο λιανικών πωλήσεων. Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,41%, ο Nasdaq 0,52% και ο S&P 0,37%.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v