Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο «τρομάζει» τις μετοχές

Στη σκιά της ακατάπαυστης ανόδου των τιμών του πετρελαίου, οι ευρωαγορές ακολουθούν την πτώση τιμών σε Wall Street και Ασία. Τα βλέμματα στρέφονται στην Αθήνα, για την ομιλία Trichet.

Στη σκιά της ακατάπαυστης ανόδου των τιμών του πετρελαίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν την πτώση τιμών σε Wall Street και Ασία και διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης FTSΕ υποχωρεί 0,66% στις 6.219 μονάδες, ο DAX 0,81% στις 7.019 μονάδες και ο CAC 0,85% στις 5.032 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος επιβαρύνεται περαιτέρω στον απόηχο της ανακοίνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι από φέτος θα απαιτείται από τις επενδυτικές τράπεζες να αποκαλύπτουν και τα μεγέθη κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Η Barclays διολισθαίνει 2,1% και η BNP Paribas 1,3%. 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις υφίστανται πάντως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και ειδικά οι χημικές και αεροπορικές εταιρίες. Η Ryanair αντιδρά με υποχώρηση 3,2%. 
 
Κατά τα λοιπά, η InBev διολισθαίνει 5,7% κατόπιν της ανακοίνωσης μείωσης καθαρών κερδών 11% στα 249 εκατ. ευρώ.

Η Deutsche Postbank υποχωρεί 1,3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Στον αντίποδα η Unilever ενισχύεται 4,4% κατόπιν της δημοσιοποίησης των μεγεθών τριμήνου.

Το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης εστιάζεται και στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγλλίας για τα επιτόκια. Και τα δύο ιδρύματα προβλέπεται να κρατήσουν τα επιτόκια σταθερά στο 4% και 5% αντιστοίχως, αλλά αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, για ενδείξεις όσον αφορά την μελλοντική πολιτική.

Καθώς τα «πυρομαχικά» των κεντρικών τραπεζών τελειώνουν μέσα στο περιβάλλον εκτίναξης του πληθωρισμού και δεν υπάρχουν πλέον πολλές δυνατότητες μειώσεων των επιτοκίων, όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη κατεύθυνση του επιτοκίου του ευρώ παραμένουν ανοιχτά.

Χθες το αμερικανικό χρηματιστήριο υπέστη την μεγαλύτερη πτώση ενός μηνός, υπό την πίεση των τραπεζών κατόπιν της ανακοίνωσης της Securities and Exchange Commission. Ο δείκτης Standard & Poor's στην Νέα Υόρκη διολίσθησε 1,8%.

Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν το πρωί, εμφανίζοντας τις ισχυρότερες απώλειες τριών εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 0,8% με τις μεγαλυτερες πιέσεις στις τράπεζες, ενώ ο Nikkei σημείωσε πτώση 0,9%.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v