Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα στην Αθήνα η απόφαση για τα επιτόκια ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πιθανόν να διατηρήσει το επιτόκιο του ευρώ στο 4% στην συνεδρίαση της Αθήνας, ενώ οι οι πιθανότητες η επόμενη κίνηση στα επιτόκια να είναι ανοδική ή πτωτική μοιράζονται εξίσου κατά τους αναλυτές.

Σήμερα στην Αθήνα η απόφαση για τα επιτόκια ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Οι ρυθμιστές της πιστωστικής πολιτικής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναλυτών, θα διατηρήσουν το επιτόκιο του ευρώ στο 4% κατά την τακτική συνεδρίαση που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Εξαιτίας του πληθωρισμού, η ΕΚΤ δεν έχει ακολουθήσει την αμερικανική Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας σε μειώσεις του κόστους δανεισμού, που θα προσέφεραν κάποια τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη.

Τα μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ Axel Weber και Juergen Stark έχουν δηλώσει μάλιστα ότι δεν είναι βέβαιοι πως τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά ώστε να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, «οι πιθανότητες η επόμενη κίνηση στα επιτόκια να είναι ανοδική ή πτωτική είναι μοιρασμένες,» όπως δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος Ευρώπης της Merrill Lynch.

Σήμερα στο Λονδίνο πραγματοποιεί την τακτική συνεδρίαση καθορισμού πιστωτικής πολιτικής και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους, θα κρατήσει το επιτόκιο της στερλίνας σταθερό στο 5%.

Η Bank of England προχώρησε τον Απρίλιο σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες, εξαιτίας ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά παραμένει αφυπνισμένη για τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v