Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές

Σταθεροποιητική στροφή για τις ευρωαγορές, με τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και πετρελαϊκών εταιρειών να ανακάμπτουν, «καλύπτοντας» τις απώλειες των τραπεζών. Ουδέτερα τα futures της Wall.

Σταθεροποιητική στροφή για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και πετρελαϊκών εταιρειών να ανακάμπτουν, «καλύπτοντας» τις αντίστοιχες απώλειες των τραπεζών.

Κέρδη 2% για τη μετοχή της BP και στο 1,7% για αυτήν της Total, γεγονός το οποίο βοηθά στον περιορισμό των απωλειών για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ οδηγεί σε αντιστροφή τάσεων τη βρετανική αγορά.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,19%% στις 5.985 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,04% στις 6.724 μονάδες και ο CAC ενισχύεται πλησίον του 0,04% στις 4.88 μονάδες.

Η επενδυτική ψυχολογία απέναντι στις τράπεζες παραμένει εύθραυστη, ειδικά μετά την υποβάθμιση της HBOS (-3,3%) από την Credit Suisse και της UBS (-2,3%) από τη Lehman Brothers.

Η Barclays υποχωρεί 1,7% και η Royal Bank of Scotland 2,3%.

Νωρίτερα στις ασιατικές συναλλαγές, η Commonwealth Bank και η Westpac Banking στην Αυστραλία διολίσθησαν 3,1% και 1,6% αντιστοίχως, ενώ η China Merchants Bank στην Κίνα 5,8%.

Η TNT υποχωρεί 2% κατόπιν της προειδοποίησης της αμερικανικής UPS για τα κέρδη τριμήνου.

Στον αντίποδα η Carlsberg κερδίζει 1% μετά την αναβάθμισή της από τη Morgan Stanley σε «overweight» από «equalweight».

Η Sacyr Vallehermoso αντιδρά με άνοδο 2,5% στην πώληση του μεριδίου της στην Eiffage σε θεσμικούς επενδυτές.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τακτικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια, αύριο Πέμπτη. Το επιτόκιο του ευρώ αναμένεται να διατηρηθεί στο 4%, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΒοΕ θα υποχρεωθεί σε μείωση του επιτοκίου της στερλίνας στο 5% από 5,25%.

Παράλληλα οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στις επικείμενες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τα κέρδη των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 θα αυξηθούν 0,6% φέτος έναντι 11% που προβλεπόταν στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ενώ τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων του S&P 500 εκτιμάται ότι μειώθηκαν 11,3% σε ετήσια βάση κατά το α’ τρίμηνο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε την πρόβλεψη ότι οι συνολικές ζημίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα θα προσεγγίσουν το 1 τρισ. δολ. και τόνισε ότι αρχικώς δεν έχει ορθή αποτίμηση των επιπτώσεων της κατάρρευσης.

Επιπλέον, στη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 18 Μαρτίου χθες, πολλοί αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πολύ πιθανή την ύφεση και ορισμένοι ανησυχούν για «μακρά και σοβαρή οικονομική διολίσθηση».

Σταθεροποιητικό άνοιγμα προοιωνίζονται για τους βασικούς δείκτες της Wall.Street οι προθεσμιακές αγορές.

Στις αμερικανικές συναλλαγές θα ανακοινωθούν ο δείκτης επαναχρηματοδότησης στεγαστικών πιστώσεων ΜΒΑ που εκτιμάται ότι διολίσθησε 38,1% καθώς και τα στοιχεία για το χονδρικό εμπόριο Φεβρουαρίου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v